Fegyveres zsarolást emleget a kedden lemondott maldív elnök

Vágólapra másolva!
Fegyverrel kényszerítették a távozásra - állítja a kedden lemondott maldív elnök. Mohamed Nasíd a hetek óta tartó ellenzéki tüntetések után mondott le, szerdán azonban ő vitte az utcára a híveit, hogy így tiltakozzon az elkergetése ellen. A tüntetést könnygázzal oszlatták fel a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön lemondott maldív elnök szerint rendőrök és katonák fegyverrel kényszerítették a távozásra - írja a BBC. "Fegyverek voltak körülöttem, és azt mondták, használni fogják őket, ha nem mondok le" - mondta Mohamed Nasíd. Azt is közölte, hogy a lemondatása az elnöki pozícióban őt követő egykori alelnök, Mohammed Waheed Hassan Manik tudtával történt. Hassan ezt tagadja.

Az egykori elnök több ezer követőjével együtt szerda reggel felvonult a főváros utcáin, hogy így tiltakozzon az elkergetése ellen. A BBC tudósítója szerint a készenléti rendőrség könnygázt és gumibotot használva oszlatta fel a tüntetést. Több tucat tüntető, köztük az egykori elnök is megsérült az összecsapás során. Más jelentések szerint a tüntetők bombákkal dobálták a rendőröket.

Mohamed Nasíd a három hete tartó ellenzéki tüntetések után mondott le az elnökségről. A zavargások alatt a rendőrök is fellázadtak, és elfoglalták az állami tévét. Az elnök lemondásának előzményeiről bővebben itt olvashat.