Lövöldözés közepette szavaznak az alkotmányról Szíriában

Vágólapra másolva!
A szavazóhelyiségek reggel hétkor nyitottak, miközben a kormány erői reggel óta folyamatosan lövik Homszt és több más várost is. A szíriai elnök szerint az új alkotmány megnyitja majd az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt. Az ENSZ összesítése szerint eddig 5400-an haltak meg az egy éve tartó konfliktusban, aktivisták szerint azonban az áldozatok száma eléri a 7300-at is.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a népszavazás az új alkotmánytervezetről vasárnap reggel Szíriában, miközben jogvédők szerint folytatódnak a fegyveres összecsapások a rendszerhez hű erők és ellenzékük között. Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint az új alkotmány megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt. Ez azt jelentené, hogy megtörhet az 1963 óta hatalmon lévő Baasz Párt dominanciája.

Az ellenzék legnagyobb része a referendum bojkottjára szólította fel támogatóit, és kijelentette: csak azt fogadja el, ha Aszad lemond. A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitották meg, és várhatóan éjfélig nyitva tartanak.

Az Egyesült Államok egyenesen nevetségesnek nevezte a népszavazást - írja a BBC. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jogvédő szervezet azt közölte, hogy a kormányhoz hű fegyveres erők reggel óta folyamatosan lövik Homszt, és számos más városban is katonai műveletet folytatnak. Huszonkét ember, köztük tizenkét civil esett az erőszak áldozatául vasárnap - közölte az OSDH.

Az Aszad rezsimje elleni felkelés Deraa tartományban robbant ki tavaly márciusban. A Vöröskereszt folyamatosan próbálja kimenekíteni az embereket Homsz külvárosából, ahol még mindig kitart az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg több száz felfegyverzett tüntetője.

Közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a szíriai elnökre. Kofi Annan, korábbi ENSZ-főtitkár minden felet arra szólított fel, hogy próbáljanak békés megoldást találni a konfliktusra.

Szombaton összesen 94 halálos áldozata volt az erőszakos cselekményeknek szerte az országban, és közülük 68 volt civil. Az ENSZ összesítése szerint eddig 5400-an haltak meg az egy éve tartó konfliktusban, aktivisták szerint azonban az áldozatok száma eléri a 7300-at is. Mivel a szíriai rezsim külföldi újságírókat nem enged be az országba, nem lehet pontosan ellenőrizni az áldozatok számát - írja a BBC.