A bohózatnak tartott népszavazás miatt tüntettek Szíriában

Vágólapra másolva!
Legalább hárman meghaltak, amikor a szíriai biztonsági erők az új alkotmányról szóló népszavazás miatt tüntető tömegre lőttek hétfőn Damaszkuszban.
Vágólapra másolva!

A szíriai biztonsági erők lelőttek három fiatalt a vasárnap esti rendszerellenes tüntetéseken Damaszkusz egyik negyedében - közölték hétfőn ellenzéki aktivisták. Két tüntetés volt a Kfar-Szusza negyedben, ahol a titkosrendőrség és a hírszerzés több hivatala is megtalálható. "A tüntetéseket a szíriai népre ráerőltetett, bohózatba illő előző napi népszavazás miatti tiltakozásul rendezték meg" - közölték helybeli ellenzéki aktivisták.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja jogvédő szervezet vezetője ezt kiegészítette azzal, hogy a tüntetéseken további három fiatal súlyosan megsebesült lövésektől. A szíriai elnök a vasárnapi szavazás előtt úgy vélte, hogy a népszavazás által megerősíteni kívánt új alkotmány megnyitja majd az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt.

"Egyre több rendszerellenes tüntetés van Damaszkuszban és Aleppóban, és a hatóságok minden lehetséges eszközzel el akarják fojtani ezeket" - mondta az OSDH vezetője a szervezet londoni székhelyéről. Homszi ellenzéki aktivisták arról számoltak be, hogy a kormányhoz hű hadsereg ismét nehéztüzérségi fegyverekkel lőtte hétfő reggel a város szunnita negyedeit, ahol hetek óta sok felkelő húzza meg magát.

"A hadsereg a város főközlekedési útvonalairól lő befelé a szűk mellékutcákba. Már legalább két ember meghalt a Szuk negyedben" - közölte Mohammad al-Homszi.