Levélben udvarol Barrosónak Orbán

Orbán Viktor és José Manuel Barroso, EU-elnökség 2011.01.07-én készült fotó
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének küldött levelében az uniós kohéziós pénzek megvonása ellen érvel, kiemelve a kormány eddigi eredményeit. Ezek között említi Orbán Viktor a februárban bejelentett kiigazításokat, az állami felsőoktatási helyek számának csökkenését és azt, hogy Magyarország aláírta az uniós pénzügyi paktumot. Orbán a múlt héten még csak technikai ügynek nevezte az uniós kohéziós pénzek kérdését.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor barátságos, udvarias hangú levélben hívta fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének figyelmét arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek közelgő, március 13-i tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében, azt respektálva hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonása ügyében - írta csütörtöki számában a Népszabadság a birtokába került levélre hivatkozva.

A március 6-án kelt levélben a kormányfő megerősíti a kormány elkötelezettségét az iránt, hogy leszorítsa a költségvetési deficitet és az államadósságot az uniós elvárásoknak megfelelő szintre. Orbán emlékeztetett arra, hogy ezekért a célokért újabb, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű kiigazítást jelentett be a kormány február 9-én, és a napokban elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Orbán Viktor a levélben felhívja a figyelmet arra, hogy szemben a tavalyi és az idei évvel, a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban már strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását. A miniszterelnök a Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését is a megfontolandó szempontok közt hozza fel.

A lap birtokába került levél szerint Orbán a kormány döntései közül kiemeli az állami felsőoktatási helyek számának csökkenését is.

A Népszabadság szerint érdekesség, hogy a hiányleszorító kormányzati intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán Viktor a Bajnai-kormány intézkedéseit is felsorolja.

Orbán Viktor a múlt héten még csupán technikai ügynek nevezte az uniós kohéziós pénzek kérdését. Orbán szerint a probléma megy a maga útján, és meg fog oldódni.