Nyolcvannégy maffiatagot ítéltek el Olaszországban

Vágólapra másolva!
Történelminek nevezte az olasz államügyész, hogy ítélet született az egyik legkiterjedtebb olasz bűnszervezet tagjainak perében. A 'ndrangheta vezérei minden évben egyszer Calabria szívében, egy Szűz Mária szentélynél találkoztak, ahol hűségesküt tettek. Az ügyészség szerint a bűnszervezet tagjai a politikába és a közigazgatásba is beszivárogtak.
Vágólapra másolva!

A dél-olasz 'ndrangheta bűnszervezet nyolcvannégy tagját ítélték el csütörtökön az egész világot behálózó calabriai klánok működését leleplező bírósági tárgyaláson. A vádat képviselő Nicola Gratteri államügyész történelminek nevezte Reggio Calabria bíróságának ítéleteit.

"2012-ben egy bíróságnak sikerült végre kimondani azt, hogy a 'ndrangheta nem apró bandákból áll, hanem kupolaként működő bűnszervezet. A feje Calabriában van, de csápjai a világ minden részébe elérnek"- fogalmazott a 'ndrangheta elleni harc ügyészeként ismert Gratteri, aki huszonhárom éve rendőri őrizet alatt él.

A Bűntény nevű perben nyolcvannégy személyt ítéltek el bűnszövetkezet vádjával, további harmincnégyet felmentettek. A vádlottak közül a legsúlyosabb büntetést, 14 év 8 hónapot Giuseppe Comisso, a Mester néven ismert 'ndrangheta főnök kapta. Tíz évre ítélték a szintén a kupola élén álló 81 éves Domenico Oppedisanót. A többi elítélt közül csak további nyolcan kaptak tíz évnél magasabb börtönbüntetést, miközben az ügyészség összesen 1650 év börtönt kért a vádlottakra.

"Mindenképpen győzelem, hogy sikerült bizonyítani, a 'ndrangheta ugyanúgy működik, mint a szicíliai Cosa Nostra. A 'ndrangheta vezérei minden évben egyszer Calabria szívében, egy Szűz Mária szentélynél találkoznak és itt hűségesküt tesznek. A 'ndrangheta szerkezete semmit sem változott száz évvel ezelőtthöz képest. A különbség annyi, hogy tagjai ma már szerves részét képzik a politikának és a közigazgatásnak, de vannak közöttük orvosok és mérnökök is"- hangoztatta Gratteri.

A 'ndrangheta neve a 2007-ben, a duisburgi Da Bruno pizzeriában történt mészárlás óta ismert, amikor a klánok közötti leszámolásban hatan haltak meg. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a 'ndrangheta bevétele meghaladja az évi ötmilliárd eurót.