Visszakapja magyar nevét a szlovákiai Pered

Vágólapra másolva!
Népszavazáson döntöttek arról, hogy Tesedíkovo helyett ismét Pered lehet a hivatalos neve a községnek. Gúta viszont Kolárovo marad, mert alacsony volt a részvétel a referendumon.
Vágólapra másolva!

Érvényes és eredményes volt a parlamenti választásokkal egy időben rendezett népszavazás a szlovákiai Pereden (Tesedíkovo), amely így hivatalosan is visszaveheti magyar nevét. A másik, hasonló referendumot rendező községben, Gútán (Kolárovo) viszont az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a népszavazás - írja az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

Pereden a választásra jogosultak 64,4 százaléka, 3178 lakosból, 2049 vett részt a népszavazáson. A szavazók 65,4 százaléka válaszolt igennel, és támogatta, hogy Tesedíkovo helyett Pered legyen a község neve. Mozoli Sándor, a népszavazási-választási bizottság elnöke azt mondta: meglepte őket a nemek magas aránya, arra számítottak, hogy a választók 80 százaléka szavaz majd igennel.

Gútán a szavazásra jogosultak 39,65 százaléka vett csak részt a referendumon, így a község hivatalos elnevezése Kolárovo marad. A szavazók 66,41 százaléka támogatta a névváltoztatást, 33,5 százaléka ellenezte.