Vágólapra másolva!
Indokolatlanul szigorít, alaptörvény-ellenes és abszurd szabályokat, aránytalan büntetéseket tartalmaz a Helsinki Bizottság szerint a büntető törvénykönyv tervezete. A jogvédők 28 oldalas véleményt küldtek a minisztériumnak, szerintük hatástalan lesz a szigor.
Vágólapra másolva!

Nem indokolják az elmúlt 10 év bűnügyi statisztikái a büntetőpolitika szigorítását a Helsinki Bizottság szerint. A jogvédő testület 28 oldalas véleményt írt a büntető törvénykönyv februárban közzétett tervezetéhez, amelyet március 9-én el is küldtek a minisztériumnak - tudatták kedden közleményükben.

A tervezetben alaptörvény-ellenes, illetve nemzetközi egyezménybe ütköző jogintézmények is szerepelnek - írták. Előbbire a felülvizsgálati lehetőséget nélkülöző tényleges életfogytiglani szabadságvesztést és a három csapás szabályát hozták példaként, utóbbira pedig azt, hogy a tervezet szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a kiutasított vagy beutazási és tartózkodási tilalom alatt álló külföldiek külön engedély nélküli magyarországi tartózkodását. Ez a jogvédők szerint ellentétes az EU vonatkozó szabályozásával és annak az Európai Unió Bírósága szerinti kötelezően alkalmazandó értelmezésével.

A Helsinki Bizottság szerint hiábavaló a szigorú büntetőpolitika, mert a szigor visszatartó erejét nem bizonyítják kutatások, és az elmúlt két évben bevezetett szigorítások sem eredményeztek javuló bűnügyi helyzetet. 2010-ben ráadásul romlottak is a bűnözési mutatók, miközben az azt megelőző öt évben javultak vagy stagnáltak.

A bizottság ezen kívül aránytalannak nevezte, hogy egy marihuánával kereskedő dílerre és egy nyereségvágyból elkövetett gyilkosság tettesére azonos büntetés szabható ki, és abszurdnak, hogy a lakásába éjszaka, fegyver nélkül belépő ismeretlen gyerekeket önvédelemből büntetlenül megölheti a tulajdonos.