Schumacher zárta az élen az év első edzésnapját

Események

schumacher mercedes
Vágólapra másolva!
Melbourne-ben délután is esett az eső, de aztán fokozatosan felszáradt a pálya, és az utolsó percekben óriási tumultus alakult ki rajta. Végül az egész nap harapós Michael Schumacher lett a leggyorsabb, megelőzve a meglepetésembert, Nico Hülkenberget. A McLaren és a Red Bull nem villogott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
07:18
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Michael Schumachernek sikerült az élbolyban tartania Mercedesét az idénynyitó Ausztrál Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amelyen még a délelőtti eredményére is rátett egy lapáttal, az utolsó pillanatban megszerezve a vezetést a felszáradó pályán.

A hétszeres világbajnok egész nap csúcsformában vezetett, az olykor nehéz körülményektől függetlenül folyamatosan a tabella elején tudott maradni. Az utolsó negyedórában, amikor a versenyzők végre feltehették az autójukra a slick gumikat, és folyamatosan változott a sorrend, Schumacher Nico Hülkenberggel és Sergio Pérezzel harcolt az első helyért. Végül pillanatokkal a leintés előtt, a közepes Pirelliken futotta meg 1:29.183-as körét, amellyel az élen végzett. Hülkenberg a lágy keverékű abroncsokat használta.

Noha az első edzés végére a pálya csaknem teljesen felszáradt, a második tréning elején újra zuhogni kezdett az eső, így a nedves aszfaltra eleinte esőgumikon kimerészkedő autók sűrű vízfüggönyt húztak maguk után. Később intermediate-ekre tudtak váltani, majd több mint tíz perces szünet következett, mert mindenki arra várt, hogy először mások próbálják ki a slickeket. Addig Pérez állt az élen, megelőzve Schumachert, Maldonadót és Vettelt.

Forrás: Mercedes GP
Kattintson a képre a galériához!

A végső rohamban Fernando Alonso, akárcsak délelőtt, ismét a 4. helyre kormányozta Ferrariját, amely azonban továbbra is nehezen kezelhetőnek tűnt. Az első edzésen kicsúszó Felipe Massa ezúttal nem keveredett semmilyen kalamajkába, de csak 7. lett. A legjobb hét közé Schumacheren kívül így a két Force India, a két Sauber és a két Ferrari került be.

Heikki Kovalainen ismét gyorsnak mutatkozott az ex-Lotus Caterhammel, megkaparintva a 8. helyet Nico Rosberg előtt. A Red Bullok megint nem villogtak, s bár a 10-11. hely aligha tükrözi híven az RB8 képességeit, a címvédő Sebastian Vettel délelőtt elismerte, hogy "egyáltalán nem" érezte jól magát az autójában. A Red Bull számára aggasztó lehet, hogy az egyenesben 14 km/ó-val lassabbak voltak a DRS-re a speciális fejlesztésű, titokzatos F-csatornával is rásegítő Mercedesnél.

A McLaren az esőben nem kockáztatott, és csak Jenson Buttont küldte ki a pályára aerodinamikai adatokat gyűjteni, miközben Lewis Hamilton a garázsban beszélgetett a szerelőkkel. Bár a slickeken is csak a 15-16. helyen fejezték be az edzést, a napi összesítésben, délelőtti időeredményeiknek hála ők lettek a leggyorsabbak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uZ7RkMhGu5HQ7WFq

A Lotusok sokáig ki sem dugták az orrukat a garázsból. Kimi Räikkönen ismét csupán 7 kört tett meg - eggyel kevesebbet, mint délelőtt -, ezért a nap folyamán még az autóját élesben először ma tesztelő Marussia versenyzői is több időt töltöttek nála a pályán. A Forma-1-be kétéves kihagyás után visszatérő finn 18. lett.

A HRT-nek ismét nehéz dolga volt: Narain Karthikeyan teljesített ugyan 16 kört, de az edzés utolsó pillanataiban ismét elromlott az autója. Pedro de la Rosa pedig egy hidraulikai hiba miatt egész nap csupán egyetlen kört tett meg, vagyis szombaton szinte lehetetlen feladat vár rá, ha az időmérőn nem akar a 107 százalékos határon kívül kerülni.

Mivel ma mindkét edzésen esett az eső, egy új szabály szerint a csapatok az eredetileg péntekre szánt három szett slick közül egyet továbbvihetnek a szombat délelőtti szabadedzésre, amely magyar idő szerint hajnali 4-kor veszi kezdetét.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_1_2.html
07:23
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Megint esett Melbourne-ben

Köszöntjük kedves olvasóinkat az idénynyitó Ausztrál Nagydíj második szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A csapatoknak nincs szerencséjük: eleinte a reggeli edzésen is nedves volt, és csak később száradt fel a pálya, ráadásul azóta újra esett, úgyhogy most még vizesebb az aszfalt. És újabb esőfelhők fenyegetik az Albert Parkot.

07:25
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

A McLarenek kezdték az élen a szezont

Jenson Button és Lewis Hamilton Michael Schumachert előzte meg, a 4. Fernando Alonso lett az első szabadedzésen. A tudósításunkat a teljes eredménylistával itt olvashatják.

07:27
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton Lenny Kravitzcel fotózkodik

Aztán kedélyesen elbeszélgetnek. Az eső ismét zuhog, a lelátókon mindenki elővette az esernyőket, ezért lehet, hogy megint várni kell rá, hogy a csapatok kimerészkedjenek a pályára.

07:35
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez a pályán

A Sauber sűrű vízfüggönyt húz maga után, a pálya tényleg nagyon nedves. Pérez egy próbakör után vissza is tért a bokszba. Martin Whitmarsh az imént nyilatkozta a Sky-nak, hogy ilyen körülmények között nem fognak sok időt a pályán tölteni, mert nem látják értelmét. A nap egyébként már kisütött.

07:36
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

A délelőtti részidők

Itt megtekinthetőek a délelőtti edzésen a versenyzők által a pálya egyes szektoraiban elért részidők és a mért sebességek.

07:38
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

A McLarennek most nincs sok új alkatrésze

Whitmarsh elismerte, hogy a nagy frissítést már a barcelonai teszt utolsó napjaira elvitték, az autójukon azóta nem történt látványos technikai módosítás.

07:41
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Az esőgumikat használják

Senna és Ricciardo is a pályán van, de az aszfalt annyira vizes, hogy a rendes esőgumikat kell használniuk. A Pirelli éppen most emlékeztetett mindenkit a Twitteren, hogy ezek versenytempónál 60 liter vizet szorítanak ki másodpercenként.

07:43
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Elkészült a második HRT

Karthikeyan a délelőtti műszaki problémája után már folytatja is az F112 tesztelését, és a csapat közben összeszerelte Pedro de la Rosa autóját is. A spanyol hamarosan beül a pilótafülkébe, és megkezdi a munkát.

07:46
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Vergne az élen

1:47.166 alatt teljesítette a legutóbbi körét, míg Ricciardo 1:48.874-nél jár. Vettel és Webber a Red Bull garázsának hátuljában beszélgetnek, szemlátomást jókedvűen.

07:52
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasi lecsúszik a fűre

Az első körében csak 4 ezreddel marad le az élen álló Vergne-től, de a célegyenes végén utána lecsúszott a fűre. Karthikeyan 4 kör után visszatért a bokszba.

07:55
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo megpördül

A vizen, talán az egyik fehér csíkon megindult a Toro Rosso fara, de Ricciardo egy gyors piruettet követően folytatni tudta a körözést. Közben Hülkenberg feljött a 2. helyre Kobajasi mögé, megelőzve Vergne-t.

07:58
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Nem passzol a HRT orra

De la Rosa már kimehetett volna a pályára, de egy abszurd probléma megakadályozta ebben: az autóra nem tudják feltenni az orrkúpot, mert egyszerűen nem akar rámenni. A szerelők most küzdenek vele.

08:00
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso intereken próbálkozik

És át is veszi a vezetést 1:44.912-es körével. Kobajasi az esőgumikon 1:45.117-es eredményt ért el röviddel ezelőtt.

08:02
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Használható a DRS

A versenyirányítás ebben a pillanatban az eső ellenére is engedélyezte a hátsó szárny felcsapását. Az utolsó fél órában elvileg csak versenymódban lehet majd használni a DRS-t, azaz akkor, ha egy autó a mérési pontot legfeljebb egy másodperces távolságban követ egy másikat.

08:03
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez kicsúszik

A 14-es kanyarba túl nagy lendülettel érkezett, és a kavicson átszánkázva csak a füvön tudta megfogni a Saubert, alig egy méterre fordulva el a gumifaltól. Csodálatos megmenekülés. Alonso nemrég 1:42.171-re javított, majd visszatért a bokszba, most Massa van a pályán az intermediate gumikon. Ő délelőtt kicsúszott, erről itt látható a videó.

08:06
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Massa átveszi a vezetést

1:41.976 alatt teljesítette a körét. Az aszfalt még mindig vizes, de azért egyértelműen javulnak a pályaviszonyok. Webber a 4. helyen kezdett.

08:10
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Már Maldonado áll az élen

A körideje 1:40.721.

08:11
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Button veszi át a vezetést

Ahogy javulnak a körülmények, javulnak a köridők is. Button 1:39.497-re faragta le az etalont, majd 1:37.989-re. Még mindig az intermediate gumikat használja, de most már szépen süt a nap.

08:16
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher a leggyorsabb

1:37.649-es kört fut az intereken, megelőzve Maldonadót, aki közben ismét Button elé került. A 4. helyen Vettel áll.

08:17
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Webber füvet nyír

Elfékezi magát, és átrobog a füvön. A Red Bull szanaszét hányja a földdarabokat és fűcsomókat, egy ilyen még az autó splitterére is ráragadt, amint az a lassításból látszik.

08:19
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Elvettek egy táblát a 3-as kanyar elől

Az FIA közlése szerint azt, ami 100 méterrel a kanyar előtt volt. Hogy miért, azt nem tudjuk, de ez a versenyzők számára biztosan megnehezíti, hogy belőjék a helyes fékezési pontot.

08:21
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel javított

A középső szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, de csak harmadik lett. Schumacher is javított az első két szektorban, a köridején mégsem. Az előbb úgy tűnt, 3 tizedet még le fog faragni az eredményéből, csak majdnem kicsúszott, így ez nem sikerült neki.

08:24
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez az élre áll

Az interekkel 1:37.189-re gyorsul, fél másodpercet verve Schumacherre. A célegyenesre vezető kanyar belső ívére közben begurult egy bója - valaki alighanem eltrafálhatta nemrég. Vettel a rádión jelzi, hogy talán már érdemes kipróbálni a slikeket. Most csak Glock van kint a pályán.

08:28
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen még egy kört sem tett meg

Sőt sem ő, sem Grosjean nem volt kint a pályán még egy ellenőrző kör erejéig sem. A hétvége nem kezdődik jól a Lotus számára: Räikkönen délelőtt is csak 8 kört teljesített, mert átszerelték az autójában a kormányművet.

08:29
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Alighanem mindenki arra vár, hogy valaki más próbálja ki a slickeket. Webber autójára a garázsban már feltették a lágy keverékűeket. Az eső miatt egyébként az FIA lemondott arról, hogy az edzés utolsó félórájában csak versenyüzemmódban lehessen használni a DRS-t.

08:33
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Eddig Ricciardo a legszorgalmasabb

Már 20 kört tett meg, és Vergne is 16-ot. A sorrend jelenleg: Pérez, Schumacher, Maldonado, Vettel, Button, Ricciardo, Vergne. Még mindig csend van a pályán, mindenki vár.

08:36
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Még Hamilton sem volt kint

Néhány perccel ezelőtt még sisak nélkül, fesztelenül beszélgetett a garázsban. Lehet, hogy nincs gond az autójával, mert a BBC úgy tudja, a McLaren Buttont is csak azért küldte ki a vizes pályára, hogy aerodinamikai adatot gyűjtsön.

08:38
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Karthikeyan megtöri a csendet

A közepes keverékű slickeken hajt ki a pályára. Kobajasi közben a bokszutcában álldogáll zsebre dugott kézzel, és azt mondja a Sky-nak, hogy várhatóan csak tíz perc múlva mennek ki újra.

08:39
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

A McLaren nem akart kockáztatni

Megerősítették, hogy azért nem küldték ki Hamiltont a vizes pályára, mert még kevés a pótalkatrész az MP4-27-hez, és nem szerették volna, ha történik valami az autóval. Most derült ki, hogy Schumachernek is sikerült megrongálnia a Mercedes első szárnyát a legutóbbi etapjában, ezért a W03 orrkúpját le is kellett cserélni.

08:43
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel, Hamilton a pályán

Úgy tűnik, felpörögnek az események: Vettel, Hamilton, Grosjean és a két Toro Rosso is kimerészkedett a garázsból. Az utolsó negyedóra pörgősnek ígérkezik...

08:47
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjean azonnal az élre ugrik

A közepes keveréken 1:36.190-es kört fut, 8 tizedet verve Vettelre, aki a lágy gumikkal egy pillanatra átvette a vezetést.

08:48
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Massa simán a leggyorsabb

1:34.001-re javít a lágy gumikon, de most mindenki javít szinte minden körben.

08:49
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Már di Resta vezet

1:31.639 az ideje, mögötte Massa, Kovalainen, Hülkenberg és Grosjean van. Ebből sem fogunk tisztább képet kapni az erőviszonyokról...

08:51
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen is kint van végre

Igaz, egyelőre csak a 13. helyen áll, 3,8 másodperces hátránnyal. Schumacher a második szektor után a leggyorsabb volt, de aztán lelassult.

08:53
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher az első

A második és harmadik szektorban abszolút legjobb részidőt ér el, tolja le a pályáról Räikkönent. Egy teljes másodperces előnnyel vezet, az ideje 1:30.643.

08:55
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg Schumachert is megelőzi

1:29.808-as kört fut a közepes gumikon, míg Schumacher a lágyakon érte el az előbbi eredményét. Közben Pérez és Alonso is beférkőzött elé.

08:56
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher visszakapaszkodik másodiknak

11 ezredre közelíti meg Hülkenberget. A második és harmadik szektorban ismét mindenkinél gyorsabb volt.

08:59
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Kovalainennek majdnem nekimennek

A finn kicsúszott, és ahogy visszatért a pályára, ketten majdnem eltrafálták a Caterhamet. Nagy szerencséje volt. Egyébként az előkelő 8. helyen áll.

09:00
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasi hihetetlen manővert mutat be

A célegyenesre ráfordulva félig a fűre csúszik, ettől a Sauber vadul riszálni kezdi a farát. Majdnem megfogja, de mégiscsak megforog, hogy aztán guruljon tovább.

09:02
március 16, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher zár az élen

Az utolsó pillanatban hátrébb taszítja Hülkenberget a tabellán, 1:29.183-as köridőt ér el. Ma egész nap nagyon ott volt a szeren. Karthikeyan alatt közben ismét megállt a HRT. De la Rosa egész nap egy árva kört sem tudott megtenni, úgyhogy holnap a lehetetlennel határos dolga lesz. Az edzésnek vége, hamarosan bővítjük a cikket az eredménytáblázattal és az összefoglalóval. Köszönjük a figyelmet!