Derült idő hűvös reggelekkel

Vágólapra másolva!
Fokozatosan melegszik az idő a héten, eső egyelőre nem várható. Egy anticiklonnak köszönhető a derült, nyugodt, kellemesen tavaszi idő.
Vágólapra másolva!

Kedden túlnyomóan napos idő várható az ország nagyobb részén. Ugyanakkor nyugaton, délnyugaton több lesz a felhő, de csapadék már sehol sem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, és nem kell veszélyes időjárási jelenségre számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul. Késő estére többnyire 5, 12 fok közé hűl le a levegő.

Eleinte még előfordulhat a hidegfront miatt fejfájás, migrén, szédülés és ingadozhat a vérnyomás. Napközben azonban megszűnik a front hatása.

Szerdán szintén derült, napos, száraz idő lesz. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 20 fok között alakul, tehát hajnalban és kora reggel hidegebb lesz, mint vasárnap és hétfőn.

Nyugodt, tavaszi időt hoz az anticiklon

Egyre inkább a nyugat felől benyúló anticiklon alakítja Magyarország időjárását, ahogy egy gyengülő hidegfront átvonul át kedd estig a Kárpát-medence fölött. Európa nagy részén ugyanez az anticiklon határozza meg az időjárást. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Forrás: OMSZ
Hűvös idő lesz szerda hajnalban Magyarországon

A kontinens északi részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Ennek hatására gyakran erősen felhős az ég északon, valamint a ciklonrendszerhez tartozó frontok mentén, Németország térségében. Több helyen fordul elő eső, záporeső.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi felén általában 3, 11 fok között alakul, csak az Urál előterében és Észak-Skandináviában marad fagypont alatt a hőmérséklet. A kontinens középső és déli tájain enyhe az idő, a kora délutáni órákra 15, 23 fok közé melegszik fel a levegő.