Köztiszteletben álló államfőt akarnak a professzorok

Vágólapra másolva!
A Professzorok Batthyány Köre szerint a Semmelweis Egyetem után Schmitt Pálnak is le kell vonnia a plágiumügy tanulságait. A Testnevelési Egyetemre utalva, óvnak attól, hogy erre nem alkalmas intézmények is egyetemi rangot kapjanak.
Vágólapra másolva!

"A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" - ez áll abban a nyilatkozatban, amelyet a Professzorok Batthyány Köre adott ki Schmitt Pál doktori dolgozatának ügyében. Mint fogalmaznak, az egyetemi vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata sajnos nem felelt meg a tudományetikai normáknak.

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége a történetből kiindulva megjegyzi: továbbra is úgy vélik, "nagy hiba olyan intézményeket egyetemi rangra emelni, amelyek nem érettek erre, mint ahogy az egykori Testnevelési Főiskola sem volt az".

Egyben kitérnek arra, hogy megítélésük szerint Magyarországgal szemben kettős mércét alkalmaznak külföldön, ezért különösen fontos, hogy "az országon belül csak egy mérce legyen, és az mindenkire vonatkozzék". Ezért az a kör elnöksége úgy véli: "olyan köztársasági elnökre van szükség, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt".

A Professzorok Batthyány Köre 1995. június 3-án jött létre. A szervezet honlapján az olvasható: "A kör célja az, hogy a polgári értékrendet magukénak valló, ezen értékrend érvényesítéséért tenni akaró egyetemi tanárok közös munkájának keretet biztosítson, hogy a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához, és ezzel előmozdítsa erkölcsi és gazdasági felemelkedését."