Ugrásra készen várja az IMF-et a kormány

Vágólapra másolva!
Akár egy másodpercen belül is tudna tárgyalni a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője. Az IMF viszont kézzelfogható lépéseket vár a tárgyalások megkezdése előtt, addig csak informálisan hajlandó szóba állni Magyarországgal.
Vágólapra másolva!

A kormány bármely percben vagy bármely másodpercben készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. "Nekünk érdekünk az, hogy minél előbb megkezdjük a tárgyalásokat", és hogy azok mihamarabb megállapodással záruljanak - mondta. Szerinte Magyarország makrogazdasági adatai egyértelműen biztatóak.

Szijjártó ezzel arra a hírre reagált, hogy az IMF a Reuters hírügynökség kérdésére közölte: a hivatalos tárgyalások megkezdéséről még nincs szó, egyelőre csak informális találkozók zajlanak. A héten is csak ilyen jellegű találkozót tart Christoph Rosenberg magyarországi küldöttségvezető Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel.

Fellegi nem először jár Washingtonban az óta, hogy az EU/IMF-hiteltárgyalásokért felelős miniszter lett. A hivatalos tárgyalások azonban az IMF szerint csak az után kezdődhetnek meg, hogy a kormány "olyan kézzelfogható lépéseket tesz, amelyek bizonyítják az elkötelezettségét a makrogazdasági stabilitáshoz szükséges politika megvalósítására" - idézi a Businesslive nevű üzleti portál a Reuters tudósítását. "Amint már korábban is mondtuk, a tárgyalások megkezdése teljes mértékben a magyar kormánytól függ" - közölte az IMF.

Bár a Nemzetközi Valutaalap elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül. Ebből következik, hogy a Bizottság szándéka ellenére a tárgyalást sem kezdi el.

Orbán Viktor miniszterelnök március elején azt mondta, ő már "egy hónapja ott ül a tárgyalóasztalnál", csak az EU és az IMF nem jön. Az Európai Bizottság azonban csak akkor hajlandó leülni, ha megoldódik a magyar kormánnyal fennálló vitája a jegybank függetlenségéről, valamint a bíróságok megbízható működéséről.

A magyar kormány a múlt év végén jelentette be, hogy hitelkeretért fordul az IMF-hez.