Inkvizíciót emleget a halál kufáraként ismert orosz fegyverkereskedő

Vágólapra másolva!
Középkori inkvizíciós eljáráshoz hasonlította az ellene folyó pert az Egyesült Államokban első fokon huszonöt év börtönre ítélt orosz fegyverkereskedő. A halál kufáraként emlegetett Viktor But egy orosz tévének adott szombati interjújában kijelentette, hogy csak abban bízik, hogy az orosz állampolgárok ráébrednek, mit tesznek vele.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bírósági eljárás megmutatta mindenkinek, ki a világ ura - mondta az NTV orosz televíziónak Viktor But orosz fegyverkereskedő, akit csütörtökön az Egyesült Államokban első fokon 25 év börtönre ítéltek. Hozzátette: nem bízik a fellebbezésben.

A fegyverkereskedő átmosott agyúaknak nevezte az amerikai esküdtszék tagjait, akik - mint fogalmazott - "ha meghallják azt a kulcsfontosságú mondatot, hogy gyilkold az amerikaiakat, akkor mindennek vége, ön automatikusan elveszíti a pert". A férfi kijelentette, hogy nem tartja magát bűnösnek, és nem érti, miért ítélték el.

Viktor But abban bízik, hogy az orosz állampolgárok ráébrednek, mit tettek vele. "Ha azonban ezt lenyeljük, akkor ebből - már bocsánat - az következik, hogy Oroszországnak nincs saját joghatósága, és az Egyesült Államok törvényei szerint kell élnünk" - mondta a fegyverkereskedő.

Viktor Butot csütörtökön ítélte el a bíróság New Yorkban első fokon huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre. Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet "a halál kufáraként" emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte. Oroszország szerint alaptalanul és részrehajlóan ítélték el az orosz fegyverkereskedőt. Pénteken a moszkvai külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy minden lehetséges politikai, diplomáciai és jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy Viktor But visszatérhessen hazájába.

Amerikai-orosz diplomáciai csatát okozott

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz vállról indítható rakétát és ötezer AK-47-es gépkarabélyt, de az üzlet megkötése után Bangkokban letartóztatták.

Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában. Noha csak a "kolumbiai gerillákkal" kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket.

But kiadatása miatt korábban hatalmas diplomáciai csatát vívott egymással az USA és Oroszország, mivel az orosz fegyverkereskedő valószínűleg ismeri az orosz titkosszolgálatok sötét ügyeit is. Ezért Oroszország minden eszközzel igyekezett megakadályozni, hogy a férfi amerikai kézre kerüljön, Thaiföld azonban végül kiadta az Egyesült Államoknak.