Hüledeznek Brüsszelben a banki jutalmakon

Vágólapra másolva!
A banki vezetőknek kifizetett jutalmak rendkívüli nagysága miatt aggódnak az Európai Unióban. Az egységes szabályozás be nem tartása miatt vannak olyan tagállamok, ahol a dolgozó a fizetésének akár 139 százalékát is megkapja bónuszként.
Vágólapra másolva!

Keményebb fellépést tartana szükségesnek a banki dolgozóknak fizetett jutalmak ügyében az Európai Unió belső piacért felelős biztosa - írja a brit BBC. Michael Barnier "komolyan aggódik" a fizetések nagysága miatt, amelyet néhány országban bónuszként számolnak el.

A biztos azután beszélt erről, hogy közzétette jelentését az Európai Bankfelügyeleti Hatóság, amely szerint a bónuszokra vonatkozó mostani szabályokat nem hajtják végre következetesen az unió néhány országában. Barnier a jelentés egyes részeit saját bevallása szerint "megdöbbenéssel olvasta". A tanulmány azt írja: a banki vezetőknek fizetett átlag jutalmak az EU-ban az alapfizetésük 122 százalékát teszi ki, az egyéb személyek, főként banki kereskedők esetében ez az arány 139 százalék.

Már az Európai Parlament előtt vannak azok a javaslatok, amelyek a jutalmak visszaszorítását célozzák, ezek között van az is, hogy az átlagfizetés legfeljebb száz százalékát tegye ki az összeg. A biztos kritizálta azt a néhány banknál megjelenő tendenciát, hogy a jutalmakra vonatkozó szigorításokat csupán csak a banki munkavállalók kis körére alkalmazzák. Sok bank úgy reagált a szigorításokra, hogy megemelte dolgozói alapbérét.

Az EU vezetői még 2010 őszén állapodtak meg a bankvezetők jutalmának korlátozásáról. Ennek értelmében a bankvezetők bónuszuk legfeljebb 30 százalékát vehetik fel azonnal és készpénzben. A maradékot csak később, az általuk irányított pénzintézet hosszabb távú teljesítményének függvényében kaphatják meg, és legalább az 50 százalékát részvények formájában lehet csak kifizetni.