Felelőtlenség kihagyni a tejet a gyerek étrendjéből

Vágólapra másolva!
Ha a tejfogyasztást követően a gyereknél hasi panaszok jelentkeznek, felelőtlenség diagnózis nélkül hirtelen elhagyni a tejet és a tejtermékeket az étrendből, mert tápanyagban különösen gazdagok. Mit tegyünk, ha a gyerek érzékeny a tejre?
Vágólapra másolva!

"Senki nem születik tejérzékenységgel, az allergiás hajlamot azonban lehet örökölni, amely bizonyos környezeti tényezők jelenléte esetén manifesztálódik. A tejérzékenységgel a legnagyobb probléma, hogy a tejet nem lehet egyszerűen csak kihagyni az étrendből, nagyon sok élelmiszerben rejtetten van jelen" - mondja dr. Barna Mária, a Semmelweis Egyetem professzora, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke.

Ha a gyereknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás, esetleg hasmenés jelentkezik, elképzelhető, hogy tejfehérje-allergia, vagy tejcukor- (laktóz-)intolerancia áll fenn. Az előző esetben minden tejterméket ki kell iktatni az étrendből, az utóbbi esetben viszont laktózmentes tejet, esetleg savanyított tejterméket fogyaszthat a gyerek. Mivel a tej és a tejtermékek rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, felelőtlenség, ha a szülő diagnózis nélkül egyik a napról a másikra úgy dönt, hogy mostantól a gyerek étrendjéből száműzi a tejet és a tejtermékeket.

A tejfehérje-allergia idővel elmúlhat

"A tejfehérje egy egészen különleges allergénfajta. Elsősorban csecsemőknél és kisdedeknél alakul ki, az ő bélnyálkahártyájuk védőfunkciója ugyanis még gyengébb, és a tejfehérje méretű nagy molekulák is átjuthatnak rajta, amelyek a véráramba bekerülve allergiás reakciót válthatnak ki. Felnőtteknél ez az allergia ritkább, de gyógyszer mellékhatásaként, erős hasmenést követően kialakulhat" - mondja a szakember. "Szerencsére a tejfehérje-allergia átmeneti jelenség: ha a tejet és a tejtermékeket ki tudjuk hagyni az étrendből, akkor mire a gyerek három éves lesz, az esetek 80 százalékában megszűnik a panasz, a gyerek kigyógyul belőle" - teszi hozzá a gyermekgyógyász. Felnőtteknél idővel szintén eltűnhet az érzékenység.

A tejfehérje-allergia általában hasi fájdalommal, hasmenéssel jelentkezik, és bár szabad szemmel általában nem látszik vér a székletben, mikroszkóposan szinte mindig kimutatható. Emiatt vashiány vagy vérszegénység is előfordulhat. A kórképpel küzdő kicsik súlygörbéje ellaposodik, nem híznak. Míg a kicsiknél a hasi tünetek vannak túlsúlyban, és ritkábbak a bőrtünetek, ha felnőttnél alakul ki tejfehérje allergia, náluk általában a bőrtünetek a gyakoribbak. Előfordulhat csak egy tünet, de az is lehet, hogy több tünet is jelen van. A kórkép kicsiknél elsősorban vérvizsgálattal mutatható ki, felnőtteknél a bőrtesztek is alkalmasak a kimutatására.

Sokszor a tejfehérje-érzékenységgel kezdődik az allergiás menetelés

A tejfehérje-allergiából a gyermekek általában néhány év alatt kigyógyulnak, az allergiás hajlam azonban megmarad, és más allergének később ismét kiválthatnak allergiás tüneteket. Egy csecsemőkorban tejfehérje-allergiás gyereknél például előfordulhat, hogy hat éves korban légúti allergia jelentkezik: egyes pollenek hatására tüsszög, folyik az orra, esetleg kötőhártya-gyulladás alakul ki nála. Aztán elképzelhető, hogy néhány év alatt ez is rendeződik, 14-16 évesen viszont egyéb légúti - hörghurutos allergia alakul ki. Ezt a folyamatot nevezi a szakirodalom allergiás menetelésnek.



A haspuffadás hasmenéssel egyidejűleg tejcukorérzékenységre utal

A tejcukor-intolerancia nagyon sokszor szintén hasi panaszokkal jelentkezik: puffadással, hasmenéssel, görcsös fájdalommal. Ha valakinél tejfogyasztás után egyszerre jelentkezik haspuffadás és hasmenés, nagy valószínűséggel nem rendelkezik elegendő mennyiségű, a tejcukor bontásához szükséges enzimmel. Előfordulhat azonban az is, hogy valakinek egyáltalán nincsen hasmenése.

"A hasi fájdalom hátterében sokszor a bélgázok termelődése áll, amelyek nagyon sok kellemetlenséget tudnak okozni, de egyben megkönnyítik a diagnózist is. Mivel a hidrogéngáz a kilélegzett levegőben is megjelenik, nincs szükség arra, hogy a gyereket megszúrják" - mondja dr. Barna Mária.

A tejcukorérzékenyeknek a laktózmentes tej és tejtermékek, illetve a savanyított tejtermékek ajánlottak, ezek megemésztése nem okoz problémát számukra. "De van lehetőség a laktózbontó enzim külső pótlására is. A gyógyszertárban recept nélkül tabletta formában kapható mesterséges enzimet a tej elfogyasztását követően kell bevenni" - mondja Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának dietetikusa. A laktózbontó enzim mennyisége egyébként a korral csökken, így az mesterséges laktózbontó enzim azoknak az időseknek is megoldást jelenthet, akik nem akarnak lemondani a normál tej ízélményéről, a kellemetlen mellékhatásoktól viszont szeretnének megszabadulni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Miért fontos a tej a gyerek számára?

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg. A tej alapvető fontosságú a csontok és a fogazat egészséges fejlődése szempontjából: serdülőkorban a gyerek egy év alatt 8-10 centimétert is nő, melynek minden centijéhez 20 gramm kalcium beépülésére lehet számítani. Az Országos Tisztiorvosi ajánlás napi fél liter tej, vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását javasolja.

Bár korábban a szakemberek egy éves korig nem ajánlották a csecsemők tehéntej fogyasztását, az új ajánlás szerint azonban már féléves kortól fokozatosan bevezethető a csecsemő étrendjébe. A módosítás hátterében az áll, hogy a minél korábbi hozzászoktatás segíthet a tejfehérje allergia kialakulásának megakadályozásában.



A tejet nagyon nehéz kiiktatni

"Ha a tejfehérje allergia miatt szükség van a tej kiiktatására, mindenképpen érdemes dietetikussal összeállítani a gyermek étrendjét. Például a csontok egészséges fejlődéséhez ugyanis a gyereknek szüksége van kalciumpótlásra, hiszen a tej az egyik legkiválóbb kalciumforrás" - hangsúlyozza a szakember. "Egy 2-10 éves gyerek napi kalciumszükséglete 800 mg. Ha ezt tejből szeretnénk fedezni, akkor napi 1 litert kéne elfogyasztania. Ha viszont parajból, ahhoz már 6 kiló parajra lenne naponta szüksége. A növényekben található kalciumnak ugyanis csak 5-10 százaléka szívódik fel, míg a tejből fiatal korban akár a 60 százaléka is felszívódik" - mondja a II. sz. Gyermekklinika dietetikusa.

"A tejjel az a probléma, hogy bár a kiiktatása egyszerűnek tűnik, egyáltalán nem az. Azzal ugyanis, hogy aki érzékeny rá, nem issza, még nincs megoldva a probléma, mivel a tejet - a tojáshoz hasonlóan - rejtett formában is fogyasztjuk. Egy kifliben, de akár még egy felvágottban is előfordulhat tej" - mondja dr. Barna Mária.

A csomagolt árukon kötelező feltüntetni az összetételt, ez alapján a szülő könnyen tájékozódhat, a friss áruk esetében pedig a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványai nyújthatnak segítséget. (Az adatbanknak a tejfehérje- és tejcukormentes termékek mellett külön listája van a szóját, földimogyorót, tojást, benzoesavat és származékait, glutént, kéndioxidot és származékait, valamint azoszinezéket nem tartalmazó termékekről.)