Vörös csillag viselése miatt állítottak elő több majálisozót

Vágólapra másolva!
Előállítása után a Gyorskocsi utcai fogdába szállították a rendőrök a Zöld Baloldal aktivistáját, mert vörös csillagot viselt. Az aktivista előállítása miatt a Munkáspárt 2006 elnöke is ülősztrájkba kezdett, őt is előállították. A letartóztatott baloldaliakat öt órán át tartották fogva, jogi lépéseket tesznek.
Vágólapra másolva!

Tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt előállította a rendőrség a zuglói majálison a Zöld Baloldal szóvivőjét. Nyáry Zsoltot, aki a rendezvényen vörös csillagot viselt, a rendőrök a Gyorskocsi utcai fogdába vitték. A hírt az MTI-nek Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is megerőítette. Közleményük szerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületénél tiltakozásul ülősztrájkba kezdenek az előállítás miatt.

Vajnai Attila az MTI-nek azt mondta: "a nemzetközi munkásmozgalom elleni diktatórikus fellépés" ellen tiltakoznak, és követelik az éppen kihallgatott Nyári Zsolt elengedését. A pártelnök közölte azt is, hogy a május elsejei programokon részt vesznek, és "minden helyszínen használják" a vörös csillagot.

A szakszervezeti tüntetők között a hvg.hu korábbi tudósítása szerint többeken, például az Európai Baloldal nevet viselő formáció képviselőin is lehetett látni vörös csillagra emlékeztető jelképeket.

A rendőrség később a Munkáspárt 2006 elnökét és aktivistáit is előállította, akik a Gyorskocsiban utcában tiltakoztak a Zöld Baloldal szóvivőjének ügye miatt. Az MTI-hez eljuttatott szűkszavú - neveket nem említő - rendőrségi közlemény legalábbis azt írta, hogy a II.kerületből még négy embert állítottak elő.

Az érintett baloldali politikusok jogi és politikai lépéseket tesznek - ezt azután jelentették be, hogy mintegy öt órás fogvatartás után elengedték őket. Ekkor a Gyorskocsi utcai fogda előtt tartott sajtótájékoztatót többek között Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője, akit egy kitűző miatt vittek el a rendőrök. Szintén előállították Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 elnökét. A rendőrök tiltott önkényuralmi jelkép használat miatt előállították Vajnai mellett Trasciatti Attilát, a Zöld Baloldal ügyvezető elnökét, Noé Krisztinát és Róna Juditot, a szervezet elnökségi tagjait is. Mintegy öt órán át tartott a kihallgatásuk, de a vallomástételt megtagadták, mert álláspontjuk szerint bűncselekményt nem követtek el - közölték. Előállításukat és a velük szemben indított eljárást jogszerűtlennek, törvénytelennek nevezték, mert - mint fogalmaztak - "a dolgozók jogainak jelképét szimbolizáló csillagot" úgy tartják számon, mint "a náci, fasisztoid jelképeket".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter éppen két hete nyújtott be az Országgyűlésnek egy határozattervezetet, amely szerint a kormány a strasbourgi emberi jogi bíróság márciusban jogerőre emelkedett döntése ellenére is kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett.

A kabinet a tervezet szerint nem ért egyet a jogerős ítélet végrehajtásával, amely arra kötelezi a magyar államot, hogy június 8-ig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének.

A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, ezzel pedig a vörös csillagot a nézők is láthatták.

Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi bírósághoz fordult, amely jogsértőnek minősítette az elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.