Fordulatot hoz a forint az adósoknak

Svájci frank, eurózóna, adósságválság, devizahitel, frankhitel, forintárfolyam
Vágólapra másolva!
A frankerősödés miatt az utóbbi években egyre nagyobb terhet cipelő devizaadósok végre alacsonyabb számlára számíthatnak május elején. A bizonytalan piaci helyzet alapján egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a forint és a frank a következő hóanpokban merre megy. Bekavarhatnak a spanyolok, a svájci jegybank és az IMF is.
Vágólapra másolva!

Szerdán kora délután a svájci frankot 236 forint körül jegyezték, e szint alatt tavaly októberben és augusztusban járt utoljára az árfolyam. Az euró 283-284 forint körüli árfolyama is több mint féléves csúcsot jelent, a dollár pedig februári szintekre süllyedt.

A svájci frank árfolyama nagyon sokakat érint, ugyanis a legtöbb háztartás svájcifrank-alapú hitelt vett fel, a külföldi deviza jelentős erősödése miatt pedig drámaian megnövekedtek a kölcsönhöz kapcsolódó kiadások. A kormány legfrissebb konvergenciaprogramja azt tartalmazta, hogy csak jelzálogalapú lakossági devizahitelből a végtörlesztés ellenére is még mintegy 730 ezer szerződés él, az ebből származó adósságállomány a teljes GDP 20 százalékát közelíti, de emellett az autóhitelek túlnyomó többsége is svájci frank alapú.

A mostani forinterősödés azonban a lehető legjobbkor jött, a bankok egy része ugyanis minden hónap elején számítja ki az aktuális árfolyam alapján a törlesztőrészletet, amely az utóbbi hónapokhoz képest most megtakarítást hozhat.

Januárban 260 forint környékén, egy hónappal ezelőtt 245 forint körül járt a frankárfolyam a devizapiacon, vagyis az év elejéhez képest közel 10, az áprilishoz képest pedig 3-4 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet. (A számítás a devizapiaci árfolyamokat veszi alapul, a bankok ettől eltérő árfolyamokat alkalmazhatnak, de a csökkenés szinte biztosra vehető.)

Hirtelenkedő piac

A devizahiteleseken segítő forint az elmúlt másfél hétben húzott bele: a múlt hétfőn még 300 forint közelében járó euró 16-17, a svájci frank azóta 12-14, a dollár pedig 15 forinttal lett olcsóbb. "Tudom, miért történik, de nem igazán értem. Ilyen mértékű erősödés nem lenne indokolt csak azért, mert Brüsszel endedélyt adott az IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Még nincs a kezükben a megállapodás. Úgy tűnik azonban, hogy a piac megelőlegezi a bizalmat, és készpénznek veszi az egyezséget" - mondta a látványos forinterősödésről Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője.

Hozzátette: "a piac mostanság mindenre hirtelen reagál. Minden fekete vagy fehér, átmenet nincs". Véleménye szerint, ha a devizapiacon, akár a forint piacán jön egy jó vagy egy rossz hír, akkor hirtelen, a korábbi évekhez képest jelentős változás áll be az árfolyamban. "Hasonló történt január elején, amikor nagyon rövid idő alatt szaladt el az euró árfolyama korábban soha nem látott szintre a forinttal szemben" - fogalmazott a szakértő.

Távolodunk a csődtől

Nem csak a forint árfolyama, hanem az ország csődkokázatát mutató CDS-felár és az állampapírok hozamszintje is úgy alakult a szerdai kereskedésben, ahogyan már régen nem. A forint a feltörekvő piaci devizák idei teljesítménye alapjáén összerakott lista első helyére ugrott, a magyar állampapírok nemfizetése esetére köthető biztosítási csereügyletek, az úgynevezett CDS-ek árfolyama idén először tudott 500 pont alá esni, a 3 hónapos kincstárjegyek hozama pedig az idei legalacsonyabb szintre süllyedt a szerdai aukción.



"Bőven volt tér a forinterősödésre, mert az euró és a frank is nagyon magas szinteken mozgott az elmúlt hetekben" - mondta az [origo]-nak Karsai Péter. A Commerzbank szakértője hozzátette: az IMF-megállapodás lehetőségéről szóló brüsszeli állásfoglalás miatt bekövetkező jelentős erősödés után várható egy kisebb-nagyobb a korrekció, attól függően, hogy a nemzetközi hangulat menet közben hogyan alakul.

Kicsi azonban annak az esélye, hogy 10-15 forinttal szaladjon vissza az árfolyam, azaz a következő napokban a mostani szintek körül, plusz/mínusz 1-3 forintos sávban mozoghatnak a külföldi devizák

Bizonytalanságok sorozatban

Hosszabb távon egyelőre nagyon nehéz megjósolni, hogy merre megy a forint és a svájci frank árfolyama. A szakértők szerint ugyanis a nemzetközi környezet, amely alapvetően befolyásolja a forintárfolyamot, szintén bizonytalan. Egyrészt az eurózóna, ezen belül a spanyol- és a görög adósságválsággal kapcsolatos újabb rossz hírek nyomán felerősödhet a kockázatkerülés a befektetők körében, az pedig kedvezőtlen lenne a forint szempontjából.

A másik ugyancsak fekete folt, hogy mi lesz a svájci frankkal, illetve a svájci jegybank által tavaly szeptemberben bevezetett árfolyamküszöbbel. "Jelenleg botorság lenne bármit állítani. Piaci pletykák, elemzések pro és kontra érveket is felsorolnak. Egyes értesülések szerint Svájc ősszel eltörli a küszöböt, más hírek pedig a limit megemeléséről szólnak" - fogalmazott Karsai.

Hozzátette: a bizonytalan helyzetben tehát csak az biztos, hogy a májusi frankárfolyam alacsonyabb, mint akár a januári és az áprilisi, ez pedig mindenképpen kedvező fordulat a devizaadósok számára.