Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb helyen lesz eső, de a hidegfrontra érzékenyek fejfájásra számíthatnak. A legtovább északkeleten marad borult az ég, délutánra kellemes meleg lesz.
Vágólapra másolva!

Kedden túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás a Dunántúlon. Egyre kevesebb helyen valószínű eső, zápor az eleinte erősen felhős, borús, keleti területeken is. Fokozatosan csökken a felhőzet, a legtovább északkeleten marad borult az ég. Többfelé megélénkül az északi, északnyugati szél, az északkeleti megyékben néhol erős lökések kísérik. A hajnali 5, 12 Celsius-fok után a hőmérséklet délután 17 és 22, késő este 10, 16 fok között alakul.

Az időjárás-érzékenyek hidegfronti hatásra számíthatnak: vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Szerdán a sok napsütés mellett fátyolfelhőkre van kilátás. Csapadék nem valószínű a nappali gomolyfelhő-képződés ellenére. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csupán a Nyugat-Dunántúlon élénkülhet meg a déli szél. Hajnalra hűvös lesz: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 9 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 25 fok között alakul.

Bonyolult ciklonrendszer kavarog Európa fölött

Kedd estig nyugat felől egyre szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé egy anticiklon hatására, ezért szűnik meg a csapadék. Európa nagy részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer határozza meg, emiatt sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. A Skandináv-félsziget északi részén havazik, keleten pedig néhol zivatar is kialakul.

Ugyanakkor Délkelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, arrafelé kevés a felhő, napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kontinens északi és nyugati tájain több fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, általában 10 és 20 fok között alakul, de északon többfelé az 5 fokot sem éri el. Európa délkeleti, keleti területén meleg az idő, a csúcshőmérséklet többnyire 22 és 30 fok között változik.