Megzavarta a műholdas navigációt Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Műholdas helymeghatározó rendszerek használatát megakadályozó technológiával zavarta meg Észak-Korea a két legnagyobb dél-koreai reptér működését. A beavatkozás szerencsére nem okozott semmilyen balesetet.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai hírszerzés két évvel ezelőtt szerzett tudomást arról, hogy az ország északi szomszédja orosz forrásokból olyan berendezéseket szerzett be, amelyek segítségével akár egy száz kilométeres sugarú területen képes megakadályozni az amerikai GPS-műholdakat használó navigációs rendszereket - adta hírül az Ars Technica amerikai technológiai hírportál.

A technológia beszerzése óta már több alkalommal került sor a navigációs rendszerek működésével kapcsolatos incidensre a két ország közötti határ környékén - amely csupán hatvan kilométerre található a dél-koreai fővárostól, Szöultól. Miután Dél-Korea északi szomszédjával ellentétben fejlett technológiával rendelkezik, egy ilyen zavarás komoly károkat tud okozni az országnak.

Az elmúlt két hétben lezajlott zavarások során dél-koreai lapértesülések szerint 553, a helyi Incson és Gimpó repterekről közlekedő légi jármű számára vált elérhetetlenné a műholdas navigáció, bár a gépek enélkül is tudták folytatni útjukat. A zavaró jeleket elsőként április 28-án észlelték, ezek sugárzása pedig május 6-án fejeződött be - mindkét zavarás forrásaként az észak-koreai Kaeson várost határozták meg. A dél-koreai hatóságok szerint a zavarást az északi kommunista rezsim erődemonstrációnak szánta, hogy megmutassa déli szomszédjának kiberháborús képességeit. A dél-koreai és amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea komoly kiberhadsereg megszervezésén is munkálkodik.