Donald "Duck" Dunn, 1941-2012

Donald Dunn basszusgitáros
Vágólapra másolva!
Hetvenéves korában elhunyt a Stax kiadó házi zenekarának basszusgitárosa, akinek groove-jai nemcsak a soulban voltak meghatározók. Szerepelt a Blues Brothers-filmekben, kísért mindenkit Jerry Lee Lewistól Neil Youngig.
Vágólapra másolva!

Donald Dunn 1941-ben született Memphisben, a "Duck" becenevet természetesen Donald kacsáról kapta. Gyerekkorában kezdett el zenélni, próbálkozott a gitárral is, de rájött, hogy azon "kettővel több húr van a kelleténél", ráadásul remek gitárosból amúgy is van rengeteg - mint azt a hivatalos honlapján olvasható alapos életműinterjúban mondta. Gyerekkori barátja volt Steve Cropper gitáros; ő is szerepelt abban a középiskolai zenekarban is, amivel fehér létükre rhythm and bluest játszottak; majd The Mar-Keys néven (már az iskola elvégzése után) még egy slágerük is volt 1961-ben. Cropper nem sokkal később elhagyta a zenekart és a legendás soul-kiadó, a Stax stúdiózenésze lett; hamarosan Donald Dunn is követte őt. Mindketten tagjai voltak a Stax házi zenekarának, amely számtalan slágerhez adta a kíséretet, illetve Brooker T & The MG's néven önálló lemezeket is megjelentetett. A Stax-slágerekhez kapcsolódik a könnyűzene történetének egyik igen jellegzetes hangzása, ami - többek között Dunn basszusgroove-jai miatt - nemcsak a soul műfajban, hanem például hangminták formájában a hiphopban is meghatározó jelentőségű.

Bár Dunn jobban szeretett volna többet koncertezni, ebben az időszakban leginkább stúdiózott. "Nagyjából naponta felvettünk egy slágert" - mondta erről a korszakról, hozzátéve, hogy nem is tudta, mennyire népszerű ez a zene, amíg Otis Reddinget el nem kísérte Angliába. Ezen az 1967-es turnén ott volt Mick Jagger, Keith Richards, John Mayall, Roger Daltrey, Pete Townsend és a Beatles tagjai is - utóbbiak a legenda szerint minden este limuzint küldtek a zenészeknek. Donald Dunn a későbbiekben szerepelt a Booker T & The MG's visszatérő, feloszló, újra visszatérő felállásaiban valamint keresett session zenész volt: Muddy Waters, Jerry Lee Lewis, Eric Clapton, Tom Petty, Stevie Nicks, Freddie King, Albert King, Neil Young, Creedence Clearwater Revival, Rod Stewart, Bob Dylan számain lemezein játszott - többek között, érdemes itt legalább átfutni a diszkográfiáját. A nagyközönség leginkább a Blues Brothersből ismerheti: tagja volt a zenekarnak és szerepelt mindkét filmben, az 1980-asban és az 1998-as folytatásban. A Booker T & The MG's tagjakén számos elismerést kapott, többek között Grammy-életműdíjat is.

Donald Dunn Tokióban koncertezett, ott érte a halál szállodai szobájában, alvás közben.