Fitch: Magyarországon a legrosszabbak a kilátások

Fitch ratings, hitelminősítő,
Vágólapra másolva!
A Fitch hitelminősítő szerint az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott tíz régiós ország közül idén egyedül Magyarországon fog csökkenni a GDP.
Vágólapra másolva!

A tavalyi ütem felére lassul a tíz közép- és kelet-európai uniós tagállam átlagos gazdasági növekedése az idén - derül ki a Fitch hitelminősítő szerdán közzétett átfogó elemzéséből.

A prognózis szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben uniós taggá vált közép-kelet-európai országok (Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária) hazai összterméke átlagosan 1,6 százalékkal növekszik a tavalyi 3,1 százalékos bővülés után. A Fitch Ratings londoni közgazdászai ezt azt előrejelzésüket arra alapozták, hogy az euróövezet - a közép-kelet-európai régió fő kereskedelmi partnere - az idén várhatóan recesszióba süllyed, az előrejelzés szerint az eurózónában 1,5 százalékos visszaesés várható.

A hitelminősítő arra számít, hogy tíz vizsgált közép-kelet-európai EU-tagország közül az idén nyolcnak a gazdasága növekszik, Csehországban a GDP-érték stagnál, Magyarországon pedig 0,5 százalékkal visszaesik. A legfrissebb tényadatok is a recesszióra utalnak: a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte az első negyedéves GDP-adatot, amely szerint az év első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennél pontosabb szám a naptárhatással kiigazított adat, amely kiszűri azt, hogy idén az első negyedévben több munkanap volt, mint 2011 első negyedévében, így önmagában ettől az idei termelés nagyobb. Ha ezt kiszűrjük, és azonos alapot nézünk, akkor még kiábrándítóbb kép tárul elénk: a magyar gazdaság 1,3 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti szinthez képest. (A gyenge GDP-adatról itt és itt olvashat részletesen.)