Vágólapra másolva!
Cseh László új Európa-bajnoki-rekorddal nyerte a 200 méteres vegyesúszást a debreceni úszó-Eb-n, azok után, hogy mindössze húsz perce volt a 200 pillangó középdöntője után. A világranglista második helyére lépő magyar klasszis szuperdressz nélküli legjobbjának is örülhet, és élete legjobb formájában érzi magát.

"A két szám közötti húsz perc minden mozzanatát meg kellett tervezni, végig koncentrált maradtam a 200 pillangó után" - nyilatkozta az aranyérem után Cseh László, akinek még sosem volt korábban ilyen kevés ideje világversenyen két úszás között. "Elgondolkoztam azon, hogy bevállaljam-e, de úgy éreztem, ha megfutamodok, nem érdemlem meg, hogy jól ússzak."

A háromszoros olimpiai ezüstérmes nagy csatát vívott a 200 vegyes döntőjében James Goddarddal, aki háton elé tudott kerülni. "A brit nagyon jól jött háton, azt gondoltam, hogy mellen meg fog halni egy picit, de ott is nagyon felszívta magát. A középdöntőbe épp hogy bekerült tegnap, nem vártam, hogy ilyen jól fog úszni. De aztán azt mondtam, hogy ha mellen tartom, akkor a gyorsban már nem fog tudni megverni, és így is lett. Minden erőmet beleadtam, mert mindenképp nyernem kellett a saját közönségem előtt. Nagyon boldog vagyok, mert az 1:56.66-tal egyéni csúcsot úsztam textilben."

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azzal nem foglalkozott, hogy sikerével beéri az eddig egyedüli magyar Eb-rekorder Egerszegi Krisztinát, és a kilenc Eb-arany közül rögtön tudott olyat mondani, ami nagyobb csatában született meg ennél. "Két éve Budapesten a Marcus Rogan elleni győzelem nehezebb volt."

A magyar klasszis a világranglista második helyére lépett 1:56.66 perces idejével, idén csak az amerikai Phelps úszott nála jobbat (1:56.32-vel), mögötte a brazil Pereira (1:57.11) és a másik amerikai Lochte (1:57.63) áll.

Arra hogy tud-e még előrébb lépni az olimpia évében, mosolyogva válaszolt. "Majd nem úszok előtte 200 pillangót, és akkor jó leszek. Finomítunk még egy kicsit, de szerintem nagyon jó úton haladunk, ilyen jól még soha nem úsztam."