Rendőrt hívtak a Zöld Pardon és az Infopark vitájához

Zöld Pardon
Vágólapra másolva!
Bár még nem rendeződött minden engedélyeztetési ügye, a Zöld Pardon az [origo] információi szerint pénteken megnyitja a kapuit. A szórakozóhely mellett található Infopark azonban mindent megtesz, hogy ez ne történhessen meg: csütörtökön egy órán át akadályozták, hogy a Zöld Pardon rácsatlakozzon a csatornahálózatra. Közben a szórakozóhely nyitását korábban elutasító XII. kerülettől, átkerült az ügy az V. kerülethez.
Vágólapra másolva!

A munkagépek elé állva akadályozták csütörtökön délután körülbelül egy órán keresztül a budapesti Infopark vezetői, hogy a Zöld Pardon (ZP) által megbízott kivitelezők rákössék a nyitás előtt álló szórakozóhelyet a csatornahálózatra. A kialakult konfliktus miatt kihívták a rendőrséget is, sőt, a helyszínre érkezett a XI. kerületi rendőrkapitány is. A munkát végül felfüggesztették, és pénteken tárgyalnak tovább. A markolónak még körülbelül 20 méter árkot kellene kiásnia, hogy a elérjék a bekötési pontot.

A Zöld Pardonnak tavaly ősszel kellett elhagynia korábbi, a Petőfi híd budai hídfője mellett található helyét. A ZP márciusban kezdett építkezni a Rákóczi híd lábánál, de nem volt engedélyük, és később sem kaptak az ügyben eljáró XII. kerületi önkormányzattól. A ZP újranyitását kezdettől ellenzi az építkezés mellett fekvő irodaközpontot, az Infoparkot üzemeltető IVG Hungary Kft., mivel szerintük a szórakozóhely megkeserítené az itt működő, napi 24 órában dolgozó cégek életét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rendőrt hívtak a csatornabekötési vitához

Az Infopark igazgatója, Kay-Uwe Blandow az [origo]-nak azzal indokolta a csütörtöki akciójukat, hogy a ZP-nek nincs engedélye, hogy rácsatlakozzon a csatornára, mivel az érintett terület az állam tulajdona, amire a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokvédelmet kért az V. kerületi jegyzőtől. A vagyonkezelő állításuk szerint csak arra adott engedélyt a Zöld Pardonnak, hogy a tervdokumentációt benyújtsák a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz, és kérjék az úgynevezett vízjogi létesítési engedélyt, de ez még nem jogosítja fel őket a munkák megkezdésére.

A Zöld Pardon ezzel szemben azt állítja, minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, és pénteken meg is kívánják nyitni a szórakozóhelyet. Az [origo] a Zöld Pardon Kft. vezetőségéhez közel álló forrásból úgy értesült: pénteken az eredetileg tervezett program szerint nyitnak meg, kétszer ezer fő részvételével. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ezer fő alatti szabadtéri rendezvényhez nem szükséges rendezvénytartási engedély. Úgy tudjuk, hogy a Zöld Pardon megnyitja az úgynevezett szeparét, ami a VIP-rész, ahová csak egy kártya birtokában lehet bemenni, illetve a mindenki számára látogatható részt, mindkét helyre ezer embert engednek be.

Közben a XII. kerületi építési hatóság hatásköréből kikerült az ügy: a Zöld Pardon kérésére jelölt ki új eljáró hatóságot a kormányhivatal a szórakozóhely nyitáshoz szükséges engedélyeinek elbírálásához, így került az V. kerületi önkormányzathoz a hónapok óta húzódó ügy. A Zöld Pardon ügyében eljáró XII. kerületi önkormányzat áprilisban utasította el a szórakozóhely építési engedély iránti kérelmét. A hely azóta nem tudott megnyitni. (A hely újranyitása körüli konfliktusokról itt olvashat részletesebben.)

A XII. kerületi elutasító döntés ellen a Zöld Pardon nem fellebbezett, mert szerintük a kerület elfogult az ügyükben, hanem új eljárást indítottak, aminek elbírálása ismét a XII. kerülethez került. "Ekkor a kormányhivatalhoz fordultunk, hogy vegyék el az ügyet a XII. kerülettől, így most az V. kerület lett az új eljáró hatóság" - mondta a Zöld Pardon ügyvezetője, Kővári Zsuzsanna az [origo]-nak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Megépült, de nem nyithatott meg a Zöld Pardon a Rákóczi hídnál. Képünk csütörtökön készült

Az V. kerület önkormányzat sajtóosztályon megerősítették az [origo]-nak, hogy a ZP ügye hozzájuk került. Az [origo] megkeresésésre Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere is megerősítette, hogy elkerült tőlük az ügy, de kommentálni nem akarta a helyzetet. Azt sem tudta megmondani, hogy ez azt jelenti-e, hogy az ügyben eddig született döntések semmisnek számítanak-e. Az [origo] az ügyre rálátó V. kerületi forrásból úgy értesült, hogy Rogán Antal polgármester a jogszabályok betartása mellett támogatja a Zöld Pardon megnyitását.

A Zöld Pardon Kft. a honlapján is beszámolt az engedélyezési ügy áthelyezéséről. "Mai tudásunk szerint a legutolsó szükséges dokumentumot is beadtuk. És várunk. Várjuk, hogy az Infopark lobbiereje és feljelentőbrigádja helyett a szórakozni vágyó fiatalok igényei kerüljenek végre terítékre" - írták.