Vasárnap lesz Nyirő újratemetése

Vágólapra másolva!
Vasárnap kora délután tartják Nyirő József újratemetését Székelyudvarhelyen, a szervezők szerint nincs akadálya az ünnepségnek, de azt nem árulták el, hogyan jutnak el az író hamvai a városba.
Vágólapra másolva!

Az MTI értesülései szerint vasárnap kora délután kerül sor Székelyudvarhelyen a Pap-kert elnevezésű magánterületen Nyirő József újratemetésére. A székelyudvarhelyi szervezők nevében Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke csütörtökön bejelentette: adottak Nyirő József újratemetésének feltételei, és a pünkösdvasárnapra tervezett szertartásra sor fog kerülni.

"Olyan megoldás született, amely nem sérti sem a román, sem a magyar jogrendet" - közölte Szász csütörtökön délben tartott sajtótájékoztatóján, de elhárította azokat a kérdéseket, amelyek azt firtatták, milyen módon szállítják Székelyudvarhelyre az emigrációban elhunyt erdélyi író földi maradványait. A román vasúttársaság korábban a külügyminisztérium utasítására megtagadta, hogy Nyirő József hamvait Romániában szállítsa.

Szerdán Budapesten ravatalozták föl

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi, amelynek vezetője Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Székelyudvarhely polgármestere május 4-én intézett nyílt levelet Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, miután a Magyar Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta, hogy a polgármester nem támogatta a város központi terére május 27-re vonatkozó közterület-használati kérelmet, amelyet Nyirő József újratemetésének helyi társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be. A magyar Külügyminisztérium a múlt szerdán megerősítette, hogy a román külügyi tárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A tájékoztatás szerint román részről mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

"Ezt az embert ne!"

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Nyirő József újratemetésének előkészületeiről számolt be csütörtöki számában. A Kérem ezt az embert ne! című beszámoló szerzője, Joseph Croitoru ismertette: konfliktus keletkezett az Erdélyben született magyar író és "fasiszta politikus" földi maradványainak sorsa körül Magyarország és Románia között.

Nyirő pályafutását és az újratemetésre vonatkozó budapesti tervet ismertetve a szerző megállapította: Romániában azzal gyanúsítják Magyarországot, hogy "állami temetést" kíván rendezni a magyar fasiszta mozgalom egy vezető alakjának.