Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakciója kedden délelőtt megválasztotta frakcióvezetőnek Rogán Antalt. A posztra az V. kerületi polgármester volt az egyetlen jelölt. Elődje, Lázár János államtitkár lesz a Miniszterelnökségen, ezért kerestek helyette új frakcióvezetőt. Rogán június 1-től lemond fővárosi mandátumáról.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal váltja a Fidesz-frakció élén Lázár Jánost, a cserét a frakció kedd délelőtti ülésén megszavazták a képviselők - jelentette be Lázár János távozó frakcióvezető. Lázár János a jövő héttől a Miniszterelnökségen lesz államtitkár, ezért távozik a posztról. Helyére Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök Rogán Antalt jelölte, akit Lázár bejelentése szerint nagy többséggel választott meg a képviselőcsoport. Az [origo] információi szerint a titkos szavazáson Rogán 154 igen és 2 nem szavazatot kapott. Az új frakcióvezető június 2-án lép hivatalba.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Rogán Antal érkezik a Fidesz keddi frakcióülésére

A kedd délelőtti ülés után Rogán bejelentette: június 1-től lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról. A megválasztott frakcióvezető azt mondta: a Fidesz-frakció tevékenysége az első két évben elsősorban az ország súlyos gondjainak megoldására irányult. A második két évben viszont Rogán azt szeretné, ha az emberek problémáiról szólna a képviselőcsoport munkája: arról, hogy milyen módszerekkel lehet javítani az átlag magyar vállalkozó és az átlag magyar polgár helyzetén. Úgy fogalmazott: nem fogja elkerülni a józan ész alapján folyó vitákat.

Lázár a Miniszterelnök vezetésének átvételéről azt mondta: a szervezet hatáskörei megváltoznak, erősödik a koordinációs feladat, illetve megjelennek a 176 választókerület fejlesztési céljai is. Ezzel Lázár a Magyar Nemzet cikkére reagált, amely szerint az uniós források elosztása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól átkerül a Miniszterelnökséghez. Lázár arról is beszélt, hogy egy szegény város polgármestereként érkezik a kormányba, és fel fogja hívni Orbán Viktor figyelmét arra, hogy súlyos szociális deficit tapasztalható az országban.

Az V. kerületi polgármester, Rogán Antal eddig a parlament gazdasági bizottságát vezette, és Lázárhoz hasonlóan számos kényes törvényjavaslatért küzdött meg. Frakciótársai szerint Rogán eddig is a legfontosabb politikusnak számított - Lázár János után - a Fidesz-frakcióban. A kormányfő ugyanis jellemzően kettejükre bízta a nagyobb konfliktusokkal járó ügyek intézését. Fideszes politikusok - akik az [origo]-nak a háttérben beszéltek Rogán Antalról és a pártban betöltött szerepéről - azt mondták, Orbán és Rogán között szoros kapcsolat alakult ki. A kormányfő szerintük úgy tekint az V. kerületi polgármesterre, mint olyan politikusra, aki Lázárhoz hasonlóan erős akaratú és megbízhatóan végig tud vinni olyan ügyeket, amelyeket rábíznak.

Amikor felmerült a neve, Rogán Antal azt mondta, óriási megtiszteltetésnek tartja a felkérést. Az MTI-nek arról is beszélt, ha megkapja ezt a tisztséget, szeretné elérni, hogy az indulatok helyett az érvek nagyobb teret kapjanak a parlamenti munkában a következő években. Ha ebben csak egy kicsit sikerülne előrelépni, azt komoly eredménynek tartanám - tette hozzá.