Téves kijelentéssel haragította magára Barack Obama a lengyeleket

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök egy ünnepségen lengyel haláltáborokat mondott náci haláltáborok helyett. A lengyel kormány bocsánatkérést vár, a Fehér Ház egyelőre csak sajnálatát fejezte ki a tévedés miatt.
Vágólapra másolva!

Felháborodást okozott egy kijelentésével Lengyelországban Barack Obama amerikai elnök - írja a BBC. Obama Jan Karski egykori lengyel ellenálló kitüntetési ceremóniáján vett részt, amikor a Lengyelországban lévő náci haláltáborokat lengyel táborokként említette.

Lengyelországban a második világháború alatt a náci megszállók létesítettek haláltáborokat, köztük az auschwitzi és a treblinkai tábort. A BBC szerint a lengyeleket érzékenyen érinti, ha a holokauszttal kapcsolatban emlegetik az országukat, és visszautasítják azokat az állításokat, amelyek szerint felelősek lennének a náci bűnökért.

A Fehér Ház az eset után tévedésként magyarázta az vitatott kijelentést, és sajnálatát fejezte ki. Úgy tűnik azonban, hogy a lengyel kormány nem éri be ennyivel.

"Meg vagyok róla győződve, hogy ma amerikai barátaink képesek lesznek egy a helyesbítésnél és a sajnálkozásnál erősebb reakcióra" - mondta Donald Tusk miniszterelnök. Külügyminisztere, Radoslaw Sikorski pedig ki is mondta, hogy a Fehér Háznak bocsánatot kell kérnie a "sértő hibáért".