A vámpíros vakáció lehet a nyár slágere Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Bolgár utazási irodák arról számoltak be, hogy a külföldi turisták hevesen érdeklődnek "vámpíros vakációk" iránt azok után, hogy a napokban egy vámpír sírjára bukkantak az országban.
Vágólapra másolva!

A sírt a Fekete-tenger partján fekvő Szozopolban tárták fel, és legfőbb érdekessége, hogy az áldozat mellkhasába vaspálcát szúrtak, mert társai attól tartottak, hogy a halott vámpírként életre kelhet. A hír bejárta a világsajtót, és az angol Telegraph azt írja, hogy főleg a brit és a német turisták részéről igen élénk az érdeklődés a vámpírsír megtekintésével egybekötött nyaralások iránt. De Oroszországból és az USA-ból is bőven akadnak jelentkezők.

És nem csak utazási irodákat támadták le a külföldiek, hanem bolgár források szerint az ásatáshoz kapcsolódó honlapon is mindenki azt akarja megtudni, hogy milyen módon lehetne megtekinteni a feltételezett vámpír maradványait.

Forrás: AFP

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint hamarosan kiállítják a csontvázat a szófiai Nemzeti Múzeumban. A helyét már kialakították, és egy különleges kiállítás részét fogja képezni a lelet. Egyébként nem ez az első ilyen csontváz, amelyet Bulgáriában találtak, eddig mintegy száz hasonló temetkezést fedeztek fel az országban.

Igaz, Szozopolban ez volt az első, és a nagy érdeklődést vélhetően az is segíti, hogy egy gyönyörű tengerparti üdülővárosról van szó, amelynek aligha jöhetett volna jobbkor egy ilyen lelet feltárása, mint nyár elején. Szozopolt főleg a kiváló időjárása, a homokos tengerpartja, gazdag történelmi és kulturális öröksége és változatos konyhája miatt igen kedvelt a nyaralók körében. Bulgária Saint Tropez-jaként is szokták emlegetni, és népszerűségét jelzi, hogy több hollywoodi sztár, köztük Brad Pitt és Angelina Jolie is járt már itt. De ismerős lehet a város neve az Apollónia művészeti fesztivál kapcsán is.

Forrás: AFP

Szozopol sikerét látva a többi olyan bulgáriai város, ahol már tártak fel hasonló vámpírcsontvázat, is arra készül, hogy széles körben felhívja a turisták figyelmét a nem mindennapi attrakcióikra. Természetesen azt remélve, hogy hozzájuk is elkezdenek majd özönleni a vámpírlázban égő külföldiek.