A holland edző nem enged a nyomásnak, a németet nem érdekli a győztes csapat

Vágólapra másolva!
A német-holland rivalizálás az egyik legklasszikusabb párharc Európában, szerda este pedig különösen nagy lesz a tét, hiszen Hollandia elveszítette az első mérkőzését, Németország viszont győzelemmel nyitott az Eb-n.
Vágólapra másolva!

A holland-német mérkőzések az 1974-es vb-döntő óta számítanak különösen pikánsnak: az már a 20. találkozó volt a két ország között, de a tét mégis csak a világbajnoki cím volt, és a meccs elvesztése nagy traumát jelentett a hollandoknak.

A két csapat azóta találkozott egymással Európa-bajnoki elődöntőben (1988-ban a hollandok visszavágtak), illetve világbajnoki negyeddöntőben (az 1990-es meccs a Rijkaard-Völler affér miatt maradt igazán emlékezetes), az Eb-ken pedig ez már a negyedik csoportmérkőzés lesz közöttük. A nagy tornákon a két válogatott még sohasem játszott gól nélküli döntetlent egymással.

Tavaly egy barátságos mérkőzésen (ha Hollandia és Németország között egyáltalán létezik ilyen) a németek 3-0-ra nyertek, de az Oranje akkor kissé tartalékos volt, hiányzott a csapatból például Arjen Robben és Robin van Persie is. Ők most biztosan ott lesznek a kezdőcsapatban, amelyen a hírek szerint Bert van Marwijk csak egy helyen fog változtatni: a sérüléséből felépült középhátvéd, Joris Mathijsen játszhat Ron Vlaar helyén.

A többi poszton azonban nem lesz csere, pedig a középcsatár posztján Robin van Persie elmaradt a várakozástól, és Klaas-Jan Huntelaar bevetésre vár, akárcsak a középpályán Rafael van der Vaart, aki a napokban kritizálta a mestert, mert nem ad neki több lehetőséget. A Tottenham Hotspur játékosa akár a kisebb sérüléssel bajlódó Wesley Sneijder helyén is szerepelhetne, azonban a dánok ellen remekül futballozó karmester alighanem vállalni tudja a szereplést. Van Marwijk azt pedig aligha kockáztatja meg, hogy két védekező középpályása, Mark van Bommel és Nigel de Jong közül kihagyjon valakit.

A másik oldalon Joachim Löwnek elméletileg semmi oka nincsen a változtatásra, elvégre a németek a portugálok ellen 1-0-s győzelemmel nyitottak, de a gépezet azért még csikorgott egy kicsit, Löw pedig kijelentette: számára a "győztes csapaton sohase változtass" elv nem létezik.

A győztes gólt szerzett Mario Gomez aligha kispadozik, a középpályán viszont Bastian Schweinsteiger pihenőt kaphat. A Bayern München klasszisa a BL-döntőn megsérült, egyetlen felkészülési mérkőzésen sem játszott, és bár a portugálok ellen végig a pályán volt, a szakvezető alighanem úgy gondolja, hogy négy napon belül két meccs még túl sok lenne neki. Schweinsteiger helyén müncheni klubtársa, Toni Kroos játszhat, vagyis a kezdő tizenegyben továbbra is hét Bayern-futballista maradhat.

A várható kezdőcsapatok
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, Van Bommel, N. de Jong, Robben, Sneijder, Afellay, Van Persie
Németország: Neuer - J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Kroos, T. Müller, Özil, Podolski, Gomez