Már száguld a pénz, csak az [origo] ezrese cammog

bankfiók, reklám, hitel
Vágólapra másolva!
Elindult a magyar bankrendszer új, gyorsabb átutalási rendszere. Elvileg ma már minden utalás 4 órán belül megérkezik. A Magyar Nemzeti Bank szerint a rendszer jól vizsgázott, de az [origo] által indított utalás nem futott be határidőre. Csak telefonon, interneten, mobilon lehet gyorsabban utalni.
Vágólapra másolva!

Két éve készül a magyar bankrendszer arra, hogy felgyorsítsa a bankok közötti átutalásokat. Az új szolgáltatás - amely a pénz négy órán belüli megérkezését ígéri - hétfőn reggel indult.

"A rendszer elindult és működik" - közölte Simon András, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs vezetője szerint a napon belüli átutalás elindításának alkalmából hétfőn délután tartott sajtótájékoztatón. A jegybank munkatársai reggel tettek egy próbát, és bemutattak egy netbanki bizonylatot, amely szerint összesen három órán belül megfordult egy összeg két bankszámla között.

Egy tesztet az [origo] is végzett, de négy órán belül nem érkezett meg az átutalt pénz. Az összehasonlítás kedvéért még a régi rendszerben kezdtünk egy utalással. Egy OTP-s számláról egy raiffeisenesre küldtünk 97 forintot. Az utalást péntek reggel 9.01 perckor indítottuk el, és hétfő reggel 8 óra 9 perckor ékezett meg SMS arról, hogy befutott a célszámlára. Hétköznap így 24 óra kellett volna az átutalás teljesítéséhez.

Már az új rendszer idejében, hétfőn reggel 9 óra 10 perckor a Citi Banknál vezetett számláról indítottunk el 1000 forintot az előző tesztben is használt raiffeisenes számlára. Több mint négy órával később, fél három után sem érkezett meg azonban a pénz a célszámlára.

Legeza Péter, a rendszert működtető Giro Zrt. elnök-vezérigazgatója a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "eddig több mint 400 ezer tranzakciót bonyolítottak le, ebből mindössze egy ezrelék alatt volt a hibák aránya. Ez teljesen normális jelenség. A feldolgozási idő messze a beígért határidőn belül van, simán működött a rendszer". Hozzátette: hibák elvétve lehetnek, de ettől még működik a rendszer.

"A napon belüli átutalás rendszerének kiépítése és működőképes átadása volt a legfontosabb feladat. Egy-egy átutalásnál elképzelhető hiba, de a hibaszázalék egy ezrelék alatti, ez pedig azt jelzi, hogy működik a rendszer" - válaszolta az MNB kommunikációs vezetője az [origo] kérdésére, hogy a tesztünk során miért nem érkezett meg négy órán belül a pénz két számla között.

"Tizenöt éve nem volt ekkora változás, mint a napon belüli átutalás elindítása. 1997-ben a csoportos átutalás volt hasonló horderejű lépés" - mondta Simor András a jegybank elnöke. Hozzátette: az ügyfeleknek nagy segítséget jelent, egy nap összes költsége, kamata takarítható meg a segítségével. Aznap reggel elég elindítania elektronikus úton és aznap megérkezik a pénz.

Csak neten, telefonon, mobilon

A gyors utalás csak az elektronikus úton - interneten, mobilalkalmazáson, telefonon - beadott átutalásokra vonatkozik, a beszedésekre nem. (A kettő között a különbség, hogy az átutalást az indítja, aki fizet, kötelezett; míg a beszedést az, akinek fizetnek, jogosult.) A négy órán belüli átutalásnak a feltétele, hogy az ügyfél a bank által megadott határidő előtt beadja a megbízását. Az elszámolási rendszert működtető Girónál kétórás ciklusok vannak, fél 9-kor az első, fél ötkor pedig az utolsó. Ugyanakkor a bankok által meghatározott végső beadási határidő ennél korábban, jellemzően fél4-4 között van; tehát az ügyfeleknek utóbbi időpontig kell beadniuk a megbízást, hogy aznap teljesüljön. (A különböző bankok által megszabott végső napi határidők listája itt található.)

A napon belüli átutalások bevezetését Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelentette be 2010 októberében, akkor közölte, hogy egy nap helyett legfeljebb négy óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben, az új rendszer 2012. július 1-jén lép hatályba.

Megszűnik a kamatveszteség

A rendszer egyik előnye, hogy hétfőtől elég lesz az esedékesség napján elindítani az adott összeget, a jelenlegi rendszerhez képest a fizető fél - átutaló - egy nappal tovább használhatja a pénzét. Vagyis a négyórás utalás megszünteti az egynapos kamatveszteséget.

Hétfőtől a végső benyújtási határidő után - mondjuk este vagy hétvégén - benyújtott megbízásokat a következő munkanap reggelén teljesítik, így azok addig is az ügyfélnek kamatoznak. A másik előny az, hogy valamennyi elektronikus egyedi forintátutalásnál lehetőség lesz az eddiginél több adat közlésére és fogadására. Ez elsősorban a vállalatoknak fontos, mert lehetőség lesz a számlavezető rendszerek közötti automatikus kommunikáció fejlesztésére és bővítésére.