Vágólapra másolva!
Még három magyar klub szerepel a nemzetközi kupákban, de közülük a papírforma alapján csak Debrecen esélyesebb ellenfelénél - azonban a Lokinak sem szabad lebecsülni a Skenderbeut. A Honvédtól hatalmas bravúr lenne a sztárokkal teletűzdelt Anzsi Mahacskala elleni továbbjutás, és a Videoton is erősebb ellenféllel találkozik - elvégre a Slovan az előző szezonban ott volt az EL csoportkörében.

Skenderbeu Korce: A névadó Hunyadi János egykori szövetségese

A DVSC ellenfele a Bajnokok Ligája selejtezőjében a legrégebbi albán egyesület, amely azonban 78 éven keresztül semmilyen trófeát nem tudott nyerni. A Skenderbeu Korce jogelődjét még 1909-ben hozták létre Vllazeria néven, és az egyik alapító az albán szabadságharcos, politikus és költő, Hile Mosi, aki az 1930-as években oktatásügyi miniszter is volt az országban.

Mosi 48 évesen, 1933-ban hunyt el, éppen abban az évben, amikor az időközben a legnagyobb albán nemzeti hősről, Kasztrióta Györgyről, ismertebb nevén Szkander bégről (akinek egyik szövetségese Hunyadi János volt) átkeresztelt klub megszerezte története első bajnoki címét.

Az egyesület később már nem volt ilyen sikeres, hiszen bár háromszor is bejutott az albán kupa döntőjébe (1958, 1965, 1976), egyszer sem tudta megnyerni a trófeát, később pedig többször is kiesett az élvonalból. A fordulópontot az jelentette, hogy a klub fő szponzora és elnöke az egyik legnagyobb energiaital-gyártó cég helyi leányvállalatának vezetője, Agim Zeqo lett, akinek a befektetései gyorsan eredményt hoztak.

A Skenderbeu 2009-ben jutott vissza az első osztályba, és két évvel később bajnoki címet nyert, amit az előző szezonban megvédett. Ráadásul közben az 1957-ben épített stadionját is felújították, amely immár 12 ezer néző befogadására alkalmas, és csak ülőhelyek vannak benne.

A korcei csapat eddig egyetlen alkalommal lépett pályára az európai kupákban, és az előző idényben kettős vereséggel, 0-6-os összesítéssel esett ki a Bajnokok Ligája selejtezőjében az APOEL Nicosia ellen - amely viszont később egészen a legjobb nyolcig jutott, vagyis az eredményen semmi szégyellnivaló nincsen. A keret nem sokat változott a legutóbbi szezonhoz képest, gyakorlatilag egyetlen alapember sem távozott, az új szerzemények pedig mind az országhatáron belülről érkeztek.

Az utánpótlás-válogatott középpályást, Erjon Vucajt a Lacitól, a balszélső Bekim Kulit pedig a Dinamo Tiranától igazolták. A csapat légiósai közül elsősorban a szerb balhátvéd, Ivan Gvozdenovic érdemel említést, aki karrierje csúcsán, még 2002-ben kétszer pályára lépett a jugoszláv válogatottban is, és 89 bajnokin szerepelt az FC Bruges-ben a 2000-es évek közepén.

Az előző idényben a Skenderbeu legeredményesebb játékosa a 35 éves csatár, Daniel Xhafaj volt, akinek a Korce a nyolcadik albán egyesülete, és kétszer volt gólkirály hazájában. A csapat kispadján pedig a cseh Stanislav Levy ül, aki játékosként 25 alkalommal szerepelt a csehszlovák válogatottban, edzőként pedig német alacsonyabb osztályú együtteseknél, illetve a cseh élvonalban dolgozott korábban.

Anzsi Mahacskala: Már nem Dzsudzsák miatt érdekesek

A Honvéd olyan csapat ellen játszik az Európa Ligában, amelynek nevét másfél évvel ezelőtt csak nagyon kevesen ismerték Magyarországon, de aztán tavaly nyáron az egész ország megtanulta. Amikor 2011 júniusában Dzsudzsák Balázs aláírt az orosz Anzsi Mahacskalához, akkor egy ideig csapból is a dagesztáni klubbal kapcsolatos hírek folytak, ám miután a magyar középpályás már januárban elhagyta az Anzsit, és a Dinamo Moszkvához szerződött, a mahacskalaiak kikerültek a magyar hírekből. Pedig a klubnál azután is zajlott az élet, hogy Dzsudzsákot eladták.

A magyar középpályás távozásával egy időben az Anzsi a brazil Diego Tardellit is eladta, viszont 14 millió euróért megvette az angol Blackburn Rovers középhátvédjét, Christopher Sambát. Még fontosabb változás volt, hogy a kispadra a holland Guus Hiddink érkezett, aki a hírek szerint évi 8,3 millió fontot keres. A sztáredző sem tudta azonban dobogóra vezetni a csapatot, az Anzsi csak ötödik lett - az Európa Liga-induláshoz azonban ez is elegendő volt, de a mahacskalaiaknak így már a selejtező második fordulójában pályára kell lépniük.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Roberto Carlos és Guus Hiddink

A klubot rengeteg sztárral kapcsolatba hozták, elvégre a multimilliárdos tulajdonos, Szulejman Kerimovnak korlátlanul költhet, ám a nyáron csupán egyetlen új játékos érkezett. A Kubany Krasznodar két méternél is magasabb elefántcsontparti csatára, Lacina Traoré 18 millió euróba került, de az előző idényben 18 gólt ért el az orosz bajnokságban, vagyis nem vettek zsákbamacskát vele.

A Mahacskala játékosa a kameruni Samuel Eto'o is, akit nem kell bemutatni, hiszen minden idők egyik legjobb afrikai játékosa. Eto'o a csapatkapitány is, mivel a karszalagot korábban viselő Roberto Carlos már fél éve nem játszik: hivatalosan nem vonult vissza, de március óta nincsen regisztrálva az orosz ligánál. A keretben így is van még két brazil (Joao Carlos, Jucilei), valamint két marokkói (Mehdi Carcela-Gonzalez, Mbark Busszufa) futballista, és a transfermarkt.de az Anzsi játékoskeretét 114,5 millió euróra taksálja. A Honvédnél ugyanez az adat nem éri el a négymilliót.

Slovan Bratislava: A kispadon egy magyar nemzetiségű csatár

Nem kell messzire utaznia a Videotonnak az Európa Liga selejtezőjében, hiszen a fehérváriak a Slovan Bratislava ellen lépnek pályára. A pozsonyiak elleni találkozó a szokásosnál is több feszültséget ígér: nem csak a két ország közötti viszony, hanem a Slovan múltja miatt is. A klubról ugyanis a magyar drukkerek nagy részének a Ferencváros elleni, 1992-ben lejátszott BL-selejtező jut először az eszébe, amelynek első mérkőzésén Pozsonyban a hazaiak 4-1-re nyertek, miközben a lelátón a magyar szurkolókat súlyos atrocitások érték.

A Slovan azóta sem játszott hivatalos tétmérkőzést magyar csapat ellen, viszont az előző idényben bejutott az Európa Liga csoportkörébe, miután a selejtezőben 2-1-es összesítéssel búcsúztatta az AS Romát. Ott aztán már nem ment ilyen jól a gárdának, hiszen mindössze egyetlen pontot szerzett (otthon játszott gól nélküli döntetlent a PSG-vel), és végül a bajnokságban is csak bronzérmes lett a Zilina és a Spartak Trnava mögött - ami egyértelműen visszalépés a 2011-es aranyéremhez képest. Az új idényt viszont győzelemmel kezdte az együttes, az első fordulóban a hét végén 2-1-re nyert a Tatran Presov ellen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vladimir Weiss

A találkozón a Slovan edzője, Vladimír Weiss (aki 2008 és 2012 között szövetségi kapitány volt, ő irányította a válogatottat a 2010-es világbajnokságon) három új igazolást küldött pályára, és közülük ketten is betaláltak. A Senicától szerződtetett argentin középhátvéd, Nicolás Ezequiel Gorosito, valamint a Trencíntől igazolt trinidadi jobbszélső, Lester Peltier egyaránt góllal debütált - utóbbi a ráadásban szerezte meg a győztes találatot. A pozsonyiak 4-1-4-1-es felállásban kezdték a találkozót, ám miután a vendégek negyedóra elteltével megszerezték a vezetést, Weiss már a 29. percben váltott, és egy középpályás helyére beküldött egy csatárt az előző idény házi gólkirálya, Juraj Halenár személyében.

Sőt, a hajrában a pozsonyiak már három csatárral rohamoztak, a 80. perctől kezdve ugyanis a magyar nemzetiségű, ám szlovák korosztályos válogatott Szarka Ákos is a pályán volt. Nem csak az argentin Gorosito és a trinidadi Peltier légiós a Slovanban, hiszen a Tatran Presov ellen a kezdő tizenegyben szerepelt a cseh védekező középpályás, Jirí Kladrubsky, illetve a szerb középpályás, Marko Milinkovic, a szünetben pedig az elefántcsontparti jobbhátvédet, Mamadou Bagayokót is becserélték.

www.globalsoccerapp.com