Sörözhessenek a bringások!

kormányrendelet, söröző kerékpáros, biciklista, futárbajnokság 2010
Vágólapra másolva!
Ha minden jól megy, nemsokára legálisan ihatunk egy sört vagy hosszúlépést, mielőtt bringára pattanunk. A következő ülésén tárgyalja ugyanis a kabinet azt a kormányrendelet tervezetet, melyet most állítanak össze a szakpolitikusok és a Magyar Autóklub szakemberei.  
Vágólapra másolva!

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Életszerű szabályozás
A tervezett rendelet szétválasztaná a közlekedő társadalomra veszélyes, és az arra veszélytelen szabálysértéseket, és az utóbbiak büntetését jelentősen mérsékelné. Mint megtudtuk, ilyen változás volna például az, hogy megkülönböztetnék a tiltott helyen parkolást: ha senkit sem veszélyeztető helyen szabálytalankodunk, az "csak" 10.000 forintos büntetést vonna maga után, a zebrán parkolásért már 25.000 forintot, míg a mozgáskorlátozottaknak fenntartott hely elfoglalásáért kőkemény 50.000 forintos bírságot kapnánk. Ebbe a körbe tartozik például, hogy a vasúti átjárón áthajtást is csak azon a sínpáron büntethetnék, ahol ténylegesen jár vasút, tehát egy láthatóan évek óta elhagyott, gazverte sínen ezután félelem nélkül áthajthatnánk.

Szabad a fröccs!
Az alkoholfogyasztással kapcsolatban is puhítana a rendelet: igaz, hogy csak a kerékpárosok esetében, de a tervek szerint eltérően bírságolnának a fogyasztás mértéke alapján is. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 0,5 és 0,8 ezrelékes véralkoholszint esetén csak akkor birságolnának, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy főúton közlekedik. Eszerint, ha például az egyik strandot a másikkal összeköti egy bringaút, és mi felhajtunk egy sört vagy egy hosszúlépést, aztán átpedálozunk, az új rendelet szerint teljesen legálisan tehetnénk, és a Balatonkerülő kerékpáros bortúrákat is sokkal egyszerűbb lesz majd összehozni!