Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek szerint a Real Madrid is az Arsenal, illetve a Manchester City útjára lép, legalábbis ami a stadion nevének értékesítését illeti, hiszen a spanyol klub is az Emirates légitársaságnak adta el a jogot. Erre azonban nem az adósság miatt van szükség, az így befolyó összegből a létesítményt lehet tovább fejleszteni.

A Real Madridra sohasem volt jellemző, hogy spórolt volna az átigazolásoknál, hiszen a sportág történetének öt legnagyobb összegű transzferéből négyet a madridiak hajtottak végre. Idén nyáron azonban még senki sem érkezett, miközben három játékos eladásából máris 14,5 millió eurós bevételhez jutott a klub. Mindez annak ismeretében, hogy a madridiak a Santiago Bernabéu stadion névhasználati jogát is értékesítik, arra is utalhat, hogy a Real pénzügyi helyzete nem a legjobb, pedig ez messze áll az igazságtól.

Mennyi is az adósság?

A spanyol labdarúgás financiális krízisével sokat foglalkoztak az elmúlt egy évben, hiszen a Primera División egyesületei hatalmas adósságállománnyal küzdenek. A Barcelonai Egyetem professzora, José María Gay de Liébana tanulmánya szerint a spanyol klubok tartozása eléri a 3,5 milliárd eurót, áprilisban már hat élvonalbeli egyesület (Racing Santander, RCD Mallorca, Real Zaragoza, Rayo Vallecano, Real Betis és Granada) állt csődvédelem alatt.

Nem csoda, hogy mindezek alapján a Bayern München elnöke, Uli Hoeness kifakadt, amikor csapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében összekerült a Reallal. "Maximálisan tisztelem a királyi gárdát és a tradícióit, az viszont nem tetszik, hogy a sikereket úgy éri el, hogy közben nem fizeti ki az adósságait" - jelentette ki a német sportvezető, aki mindig híres volt arról, hogy nem rejti véka alá véleményét.

De mennyi is a Real Madrid adóssága? Erről bizony rengeteg különböző adatot lehetett olvasni. A már idézett Gay de Liébana szerint a 2010-2011-es szezon végén elérte az 590 millió eurót, és ezzel a legmagasabb volt a spanyol élvonalban. Mindez azonban erősen csalóka, mert az 590 millió nem azt jelenti, hogy a Real mennyivel tartozik, hanem hogy a szezon során mennyi a költségeinek és a banki hiteleinek az összege. A sokszor emlegetett pénzügyi fair play (FFP) viszont más definíciót határoz meg, az UEFA szerint adósságnak csak a játékosok eladásából származó bevétel és kiadás különbözete, illetve a banki kölcsönök és hitelek számítanak. Ha csak ezt vesszük figyelembe, akkor ez a mutató 124 millió euró.

Folyamatosan csökkenő tartozás

De van egy harmadik szám is, ami a Real Madrid adósságát illeti. A klub ugyanis márciusban, a spanyol futball óriási tartozásairól szóló híradások nyomán közleményt adott ki, amelyben ez áll: "A Real Madrid minden pénzügyi kötelezettségét kielégíti, így semmilyen tartozása nincsen a spanyol adóhivatal felé. Az előző pénzügyi év végén, vagyis 2011. június 30-án Real Madrid összes adóssága 170 millió euró volt"

Ez valamivel több, mint az UEFA kritériumai által meghatározott összeg, ami annak köszönhető, hogy a Real más hitelezőket is ide számít, jelesül a Bernabéu stadion fejlesztésére 2007-ben felvett kölcsönt, amelyből még 46 milliónyit kellett visszafizetni. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Real saját könyvelése szerint egy évvel korábban az adósság 245 millió, 2009-ben pedig 327 millió volt, vagyis folyamatosan csökken.

Forrás: Europress/Getty Images/Denis Boyle

Az FFP által is beszámított banki hitel pedig nem más, mint az a pénz, amit a 2009-ben újraválasztott elnök, Florentino Pérez azért vett fel, hogy megkezdhesse a második "galaktikus érát", vagyis nem sokkal kinevezése után leigazolja Cristiano Ronaldót és Kakát.

A két szupersztár összesen 162,9 millió euróba került, és ahhoz, hogy ezt finanszírozni tudják, a Real egyaránt 70-70 millió eurós hitelt vett fel két spanyol banktól, a Banco Santandertől és a Caja Madridtól. A hírek szerint a két pénzintézet rendkívül kedvező kondíciókkal bocsátotta a klub rendelkezésére ezt az összeget, amit 2015-ig kell visszafizetni, de az első három évben a törlesztőrészletek kifejezetten alacsonyak voltak.

Évi 479,5 millió eurós bevétel

A 170 millió eurós adósság persze így sem kevés, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a Real Madrid a bevételeket tekintve jelenleg világelső a futballklubok között. Az egyik legelismertebb könyvvizsgáló cég, a Deloitte által minden évben kiadott tanulmányban, a Deloitte Money League-ben 2005 óta mindig a Real Madrid az első, és a legutóbbi, 2010-2011-es idényre vonatkozó adatok szerint 479,5 millió euró folyt be a kasszájába.

Ez az összeg 41,1 millió euróval több, mint egy évvel korábban, és évről évre folyamatosan emelkedik, köszönhetően elsősorban az üzleti bevételeknek, amibe a mez- és ajándéktárgy-eladás mellett a különböző szponzori pénzek tartoznak.

Úgy tűnik tehát, hogy Pérez üzletpolitikája maximálisan bevált, ahogyan Simon Chadwick, a Coventry Egyetem sportmarketinggel foglalkozó professzora fogalmazott: "A Madrid egy egyszerű és magától értetődő üzleti döntést hozott, amelyet a világon számtalan vállalkozás tesz meg naponta: jelesül hogy sokat költenek abban bízva, hogy így olyan sikereket érnek el, amely akkora bevételt generálnak, ami elég az ehhez szükséges költségek fedezésére".

Hogy akkor miért lehet szüksége a Realnak arra, hogy eladja a stadion névhasználati jogát? A pluszbevétel egyrészt arra kell, hogy állni tudják a még 2009-ben felvett banki hitelek részleteit, ez ugyanis most kezd emelkedni. De az Emirates által biztosított évi 53 millió euró alapvetően inkább azért szükséges, hogy a klub és Florentino Pérez megint előre meneküljön: az elnök ugyanis szeretné továbbfejleszteni a stadiont, és terveit tavaly szeptember 25-én a Real közgyűlése el is fogadta.

A Bernabéu-stadion mellett egy ötcsillagos hotel és egy bevásárlóközpont is épülne, ami alighanem további bevételeket generálna.

www.globalsoccerapp.com