Riasztás a felhőszakadások miatt

Vágólapra másolva!
Másodfokú viharjelzés van a Balatonnál. Jégesővel, viharos széllökésekkel jönnek a zivatarok. A csapadék rendkívül egyenlőtlenül oszlik el az OMSZ előrejelzése szerint, de főleg délen és a Dunántúlon zivatarveszélyes az időjárás szerda késő estig.
Vágólapra másolva!

Első szintű riasztást adott ki heves zivatar és felhőszakadás miatt az ország déli felére Kőszegtől Sarkadig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A radarmérések szerint a leghevesebb zivatarok a Balaton középső és keleti medencéjénél vannak, ezért másodfokú viharjelzést adtak ki az egész tóra. Budapest térségére még nem adtak ki riasztást, azonban az ercsii, a ráckevei és a gyáli kistérségre igen.

Kedd kora délutántól egyre többfelé várható csapadék az OMSZ figyelmeztetése szerint. A csapadék nagy része záporokkal, zivatarokkal érkezik, emiatt helyenként olyan heves zápor is lezúdulhat, amelyből 50-60 mm feletti mennyiségű eső esik rövid idő alatt (ez azt jelenti, hogy ennyi liter csapadék esik egy négyzetméternyi felületre). A Dunántúlon, a déli és a középső megyékben területi átlagban 20 mm feletti csapadék valószínű szerda éjfélig. Az eső viszont rendkívül egyenlőtlenül oszlik el az OMSZ előrejelzése szerint.

A felhőszakadások mellett helyenként előfordulhat nagyobb méretű, vagyis 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jég és viharos, 60-80 kilométer/órás széllökés is a zivatarok környezetében. Ennek bekövetkezésére inkább Közép- és Kelet-Magyarországon van esély szerdán.