Kevesebbel tartozunk a bankoknak

Vágólapra másolva!
Az emberek és a vállalatok is törlesztik a korábban felvett forint- és devizahiteleket, de ennél is nagyobbat nyomott a latban, hogy a forint nagyot erősödött júniusban, így 220, illetve 300 milliárd forinttal kevesebb volt a lakosság és a vállalatok hiteltartozása június végén, mint egy hónappal korábban.
Vágólapra másolva!

Közel 220 milliárd forinttal kevesebb hiteltartozása volt a lakosságnak június végén, mint a hónap elején - ez látszik a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Amíg a forinthiteleknél lényegében szinten maradt a tartozás, addig a devizahiteleknél óriási csökkenés következett be. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy folyamatosan fizetik vissza a korábban felvett frank-, euró- és jenkölcsönöket az emberek, újat pedig nem tudnak felvenni a lényegében teljesíthetetlen feltételek miatt (a kormány csak annak engedélyezi a devizahitel-felvételt, aki nem forintban, hanem devizában kapja a jövedelmét, és a jövedelme a minimálbér tizenötszörösét eléri). Az adósság csökkenésének döntő részben annak köszönhető, hogy a forint jelentősen erősödött júniusban, a hónap eleji 300 forint körüli euróárfolyam 285 forintra mérséklődött hónap végére, a franknál 250-ről 237 forintra jött le a kurzus. A forinterősödés önmagában 190 milliárd forinttal enyhítette az adósságterhet.

Hasonló folyamat játszódott le a vállalatoknál is. A cégeknél közel 300 milliárd forinttal apadt a hiteltartozás egy hónap alatt. Ebből csaknem 180 milliárd forintot jelentett a forinterősödés. A vállalkozások eközben masszívan fizették is vissza mind a forint-, mind a devizahiteleiket.

A lakosság júniusban megtakarításaiból 60 milliárd forintot helyezett el forint- és devizabetétben. (A betétállomány értéke viszont csökkent, éppen a fent említett forinterősödés miatt.) A vállalatok ezzel szemben óriási összegben, 100 milliárd forintnyi forintbetétet törtek fel vagy vették ki belőle a pénzt, a devizabetétbe viszont csupán 67 milliárd forintot tettek. Utóbbit szinte teljesen lenullázta a forint erősödése, vagyis június végén összesen 100 milliárd forinttal kisebb betétállománya volt a vállalkozásoknak, mint a hónap elején.

A jegybank a lakosság és a vállalatok által felvett hitelek kamatairól is közölt adatokat. Eszerint júniusban a lakáscélú vagy szabad felhasználású, de jelzáloggal fedezett forinthitelek teljes hiteldíj mutatója (thm) kicsit csökkent a megelőző hónap szintjéhez képest. A lakáscélú hiteleket 12,08 százalékos, a szabad felhasználású kölcsönöket 14,9 százalékos thm-mel adták a bankok átlagosan. A személyi hitelek is minimálisan olcsóbbak lettek, 28,47 százalékos thm mellett vettek fel személyi hiteleket forintban a lakosok.

A forintbetétekre hajszálnyival több kamatot kínáltak a bankok, mint a megelőző hónapban. Júniusban 6,74 százalékos kamatot kapott egy átlagos magyar, aki pénzét forintban lekötötte bankban.

A vállalatoknál egyes hiteleket drágítottak, egyeseket olcsóbbá tettek a bankok. Az egymillió euró alatti forint- és devizahiteleknél kicsit csökkent a thm, az egymillió euró érték feletti forint- és euróhitelek drágultak. Egymillió euró alatti értékben forinthitelt felvevő vállalat átlagosan 9,82 százalékért adósodott el, ugyanekkora értékű euróhitelt felvett cég 3,65 százalékért kapta a kölcsönt. Egymillió euró érték felett 8,98, illetve 3,59 százalékos kamatok alakultak ki.