Nem kell a hitel a magyar vállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Túl magas a kamatszint, és hitelből sincs túl sok, ezért fizetnek vissza sokkal több hitelt a magyar cégek, mint amennyit felvesznek. Magyarország messze lemaradva utolsó a régióban a vállalati hitelezés alakulásában.
Vágólapra másolva!

Építik le a cégek a hiteleiket méghozzá a régióban a legnagyobb mértékben - derült ki a Magyar Fejlesztési Bank Periszkóp című kiadványából. A cégek a hitelfelvételeik és -visszafizetéseik eredményeként 84,8 milliárd forinttal csökkentették hitelállományukat júniusban.

Az MFB hozzátette, hogy ilyen mértékű leépítésre 2009 második féléve óta nem volt példa: akkor nettó 295,5 milliárdot fizettek vissza, idén az első hat hónapban 216,2 milliárdot. Az elmúlt két hónapban nem csak a devizahitelek, hanem a forintkölcsönök aránya is zsugorodott.

Az MFB vállalati felmérése szerint a cégek leginkább a magas kamatok miatt nem vesznek fel hitelt, a második ok a szűkös hitelkínálat, a harmadik a saját erő hiánya. 2011 őszéhez képest kamatok és a szűk kínálat miatti aggodalom emelkedett, a saját erő meglétét azonban a cégek jobbnak értékelték.

Az alacsony hitelfelvételi kedv azt tükrözi, hogy beruházni sem akarnak a vállalkozások, márpedig enélkül a gazdasági növekedés sem tud beindulni. A magas kamatokat a bankok forrásért folytatott küzdelme és a 7 százalékos alapkamat okozza legfőképp. A bankok akciós betéteikre 8-9 százalékos kamatot is fizetnek, amely miatt azonban a hitelek is megdrágulnak.

A vállalati hitelállomány éves változásában Magyarország szerepel a legrosszabbul a régióban. Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában a cégek már vesznek fel hiteleket, Csehországban pedig nagyjából szinten tartják a meglévő állományt. Egyedül Magyarországon van komoly leépítés.

A kamatszinttel is rosszul áll Magyarország. A 10 százalék körüli, nemzeti valutában nyújtott átlagos vállalati hitelkamat a románnal egyezik meg nagyjából, de ez úgy valósult meg, hogy a román szint 2009 óta csökken, a magyar azonban 2010 ősze óta növekszik. Bulgáriában valamivel 9 százalék fölött van az átlagos vállalati kamatszint, Szlovákiában 7 százalék körül, Csehországban 4 százalék körül, Lengyelországban 3-4 százalék között.