GDP-adatok jöttek-mentek, a forint maradt

Vágólapra másolva!
Több GDP-adat is megjelent a napokban, köztük a kellemes meglepetést hozó francia és német, illetve a recesszióról szóló magyar, de ezek nem voltak olyan horderejűek, hogy érdemben megmozgassák a forint árfolyamát.
Vágólapra másolva!

Stabilan tartotta magát a forint az elmúlt napok GDP-adatdömpingjében. Az euró árfolyama, amely kedd délután óta 279,2 alatt tartózkodik, a szerdai kereskedés elején is 279 környékén mozgott.

A hazai gazdaság technikai értelemben is recesszióban van a magyar GDP-adatok szerint, de ezek a forint árfolyamát érdemben nem befolyásolták. A piaci szereplőket az európai - mindenekelőtt a német és a francia - mutatók érdekelték, ezek viszont nem okoztak csalódást, így nem vetették vissza a feltörekvő piaci devizák, így a forint szempontjából is alapvető kockázatvállalási hajlandóságot. Az eurózóna gazdasága a várakozásoknak megfelelően az első negyedévhez képest 0,2 százalékkal zsugorodott, a 0,3 százalékos német bővülés és a francia stagnálás ugyanakkor 0,1 százalékponttal jobb volt a vártnál.

Az euró is jól viselte a kritikus adatok közzétételét. A közös deviza dollárral szembeni árfolyama a kedden délelőtt elért, kevéssel 1,238 fölötti napi csúcsról estére lejjebb ereszkedett ugyan (1,232 alatt is megfordult a kurzus), de még mindig jóval közelebb jár a múlt héten elért 1,2444-es egy hónapos csúcshoz, mint a július végén elkönyvelt 1,2042-es kétéves mélyponthoz. Szerdán reggel negyed 9-kor egy euró 1,2328 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Az 1,2450 körüli szint komoly ellenállást jelent, amelyet a keddi GDP-adatoknál jóval pozitívabb meglepetésekkel lehet csak áttörni - magyarázta az ügyfeleinek írt kommentárjában Greg Anderson, a Citigroup devizastratégája.

Az eurót ugyanakkor erősítheti kissé, hogy folyamatosan csökken a közös deviza gyengülésére számító kereskedők száma - emelte ki a Reutersnek Roy Reo, az ABN Amro stratégája.

Az euró/forint árfolyam immár egy hete nem mozdult ki a viszonylag szűknek mondható 276-280-as sávból. Az árfolyam június elején még 305 magasságában is járt, majd lejjebb ereszkedett, a 290-es szinthez azonban többször is visszatért. Az euró utoljára július 25-én volt drágább 290 forintnál.

Szerdán reggel negyed 9-kor az eurót 279,06 forintért adták. Amennyiben komoly negatív meglepetés nem rontja el a befektetői hangulatot, az árfolyam kitarthat ezen a szinten.