Vágólapra másolva!
Ugyan nem jelentett be Ben Bernanke újabb monetáris lazítást, de jelezte, készek lépni, ha romlik az amerikai gazdaság helyzete. Először negatívan reagáltak a befektetők, majd utána emelkedésbe kezdett az arany, gyengülni kezdett a dollár az euró ellenében és a piacok is az északi irányba fordultak.
Vágólapra másolva!

1,1 százalékos pluszban fejezte be a mai napot a BUX index, főként a nap végi jó teljesítménnyel lehet magyarázni az emelkedést. Az OTP és a Richter voltak a legjobb formában, 1,1-1,4 százalékos növekedésre voltak képesek.A tegnap jól teljesítő Egis ma 1,2 százalékot veszített az értékéből, bár a forgalom nem volt kimagasló.

A főbb európai piacok 1-1,3 százalék körüli pluszban fejezték be a hét utolsó kereskedési napját. A makroadatok oldaláról nem érkeztek pozitív hírek, hiszen a munkanélküliségi ráta az eurózónában 11,3 százalékra emelkedett. A pozitív hangulatot az alapozta meg, hogy sajtóértesülések szerint az EU felhatalmazná az ECB-t banki licenc adására, ezzel pedig a banki unió felé haladhatnának tovább az európai folyamatok.Az ECB és a Bundesbank közötti ellentét azt mutathatja, hogy az európai jegybankban komolyan dolgoznak a kötvényvásárlási programon, amit a Bundesbank és annak elnöke, Jens Weidmann nem támogat. A héten súlyos drognak nevezte és szerinte egy ilyen lépés révén az államok jegybanki finanszírozása valósulna meg, amit viszont nem tehet meg az ECB.

Ben Bernanke mai, Jackson Hole-i beszédében nem jelentett be újabb monetáris lazítást, de a gazdaság állapota szerinte messze van a kielégítőtől. Emiatt, ha kell, akkor lépnek, konkrét dátumot viszont nem jelentett be. A korábbi eszközvásárlási programokat pozitívan értékelte a Fed elnöke, melyek segítették a gazdaság talpra állását, hiszen 2 millió munkahely és 3 százalékos növekedett a gazdasági kibocsátás.

Több makrogazdasági adat is napvilágra került ma az USA-ban. A chicagoi beszerzési menedzserindex 53,2 pont lett (várt: 53 pont), a michigani fogyasztói hangulatindex 73,6 pontot ért el (várt: 74,3 pont), míg a gyáripari megrendelések 2,8 százalékkal ugrottak júluisban (várt: 2 százalék).A piacok viszont jobban figyeltek Ben Bernankere.

Az arany 1,2 százalékos pluszba lendült Ben Bernanke szavai után, bár tény, hogy előtte komoly esést ért el. A főbb benchmarkok 0,8-1 százalék környéki emelkedésre képesek.

A német perketten a Deutsche Bank és az MAN SE teljesítettek a legjobban, míg a Metro AG ma lemaradó volt. A francia piacon szintén egy bank, A Crédit Agricole szerepelt jól, több mint 7 százalékot emelkedve, miközben az Essilor International volt a leggyengébb CAC szereplő.

Hétfőn az amerikai piac zárva lesz nemzeti ünnep miatt, így elképzelhető, hogy az aktivitás a piacokon némileg visszafogottabb lesz. A jövő hét legfontosabb eseménye a csütörtöki ECB kamatdöntő ülés, amitől rendkívül sokat várnak a befektetők.