Elegük van a túl szorgalmas polgármesterből a tárkányiaknak

Tárkány, riport, elégedetlenek a polgámesterrel a képviselőtestület tagjai
Vágólapra másolva!
Tetőt javít, közteret gereblyéz és ajándékot visz nyugdíjasoknak a tárkányi polgármester, a képviselők mégsem tudnak vele dolgozni. Sok tárkányi is elégedetlen, mégis kétszer megválasztották már két év alatt. Most harmadszor is választás lesz, miután a képviselő-testület megint feloszlatta magát. Kritikusai szerint a falu egy helyben topog, nem indulnak pályázatokon, a polgármester pedig túl kisstílű a falu irányításához.
Vágólapra másolva!

"Mi ez a bohózat?" - nevetett fel több tárkányi is azon, hogy a falu képviselő-testülete múlt hét pénteken feloszlatta magát. Egy éve ugyanis már megtörtént ugyanez, így a 2010-es önkormányzati választás után Tárkányban 2011-ben is képviselőket és polgármestert választottak, és ha a mostani döntés jogerőssé válik, akkor idén újra szavazni fognak.

A képviselők tavaly azért oszlatták fel magukat, mert nem tudtak együttműködni a 2010-ben megválasztott polgármesterrel, Földes Kálmánnal. A polgármester azonban a tavalyi választáson is nyert, és az új képviselő-testületben többségbe kerültek azok, akik őt támogatták.

Egy év alatt azonban, úgy tűnik, több képviselő is meggondolta magát. A múlt héten hozott, a feloszlatást kimondó határozatban ugyanis az is szerepel, hogy "az előző testületnek több dologban igaza volt polgármester úrral kapcsolatban". A határozat kihagyott lehetőségekről ír, egy olyan polgármester képét festi le, akinek nincsen koncepciója a falu jövőjéről, és "nem tud polgármesterként viselkedni". A hétfős képviselőtestületből négyen voksoltak a feloszlatás mellett, ketten hiányoztak, és egyedül a polgármester szavazott ellene.

Árkot tisztít, közteret gereblyéz

"Kisstílűen gondolkodik" - mondta az [origo]-nak Vörös István képviselő, aki már a tavalyi feloszlatásnál is a polgármester ellen szavazott. Szerinte több problémájuk is van a polgármesterrel, ezek közül az egyik, hogy olyan dolgokkal foglalkozik, amelyekkel nem kellene.

"Árkot tisztít polgármester létére" - mondta a kérdésünkre egy helyi virágárus, hozzátéve, hogy a polgármester "nagyon hétköznapi ember". Mások szerint amikor pedig szükség volt egy rokkantparkolóra a felújított idősek otthonánál, a polgármester "pár nap alatt letérkövezte a parkolót egy közmunkással együtt".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tárkányi árkokat a polgármester is kitisztítja

"Lapáttal, puty-puty, belepotyogtatja a betont a kátyúkba" - mesélte a virágárus, és más helyiek is megemlítették, hogy látták ahogy a polgármestert saját kezűleg kátyúzni. A virágárus szerint a polgármesternek nem kellene lemennie erre a szintre, hanem a faluval kéne foglalkoznia. "Most akkor én irányítsam az önkormányzatot, amíg ő kátyúzik?" - kérdezte. "Ezek szuper dolgok, de több százezer forintjába kerül egy településnek egy polgármester tartása, nem luxus, hogy ő ilyenekkel foglalkozik?" - kérdezte Vörös képviselő is.

"Beugrál reggelente a ligetbe vakondtúrásokat gereblyézni" - hozott újabb példát a polgármester szorgalmára az [origo]-nak Koppendorfer Ferenc alpolgármester, aki 2011-ben, amikor Földes Kálmánt először újraválasztották, még támogatta a polgármestert. Akkor is tisztában volt vele, hogy milyen ember a főnöke, de úgy gondolta, hogy "jó irányba tudjuk terelni". Az idő múltával azonban megváltozott a véleménye. "Szorgalmas, normális ember, de ez a cipő nagy neki."

A pályázatok nem érdeklik

A polgármester menesztését követelők szerint nagy probléma, hogy miközben a falut szépítgeti, Földes elhanyagolja a hivatali feladatait, elsősorban a pályázatok beadását. Koppendorfer és Vörös is kiemelte, hogy az önkormányzat nem vett részt a 2012. évi Start-munka-programban. "A környező összes település 8-10 milliókat nyert, mi nem is indultunk" - állítja Koppendorfer.

A képviselők a két héttel ezelőtt megrendezett Tárkányok találkozója nevű, rendszeresen megtartott önkormányzati rendezvény előtt döntöttek úgy, hogy lépni fognak."Aggasztó volt a polgármester személye, az igénytelensége és a hozzánemértése" - mondta Koppendorfer. Szerinte ugyanis minden előre eltervezett dolog az utolsó pillanatban lett elintézve, például a rendezvényre készített emlékmű szállítása is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vörös István szerint a polgármesternek pályázatokat kellene beadnia

Három falusi is azt panaszolta az [origo]-nak, hogy az idei rendezvényt nem tudták jól megszervezni, például míg a vendégeket eddig mindig sikerült a falun belül, befogadó családoknál elhelyezni, idén a vendégek felét más településeken kellett elszállásolni. Ráadásul szerintük az idén sokkal kevesebben is jöttek a testvértelepülésekről.

A képviselők a rendezvény előtt tartottak egy megbeszélést, ahol eldöntötték, hogy lemondásra fogják felszólítani a polgármestert, és ha annak nem tesz eleget, akkor feloszlatják a képviselőtestületet, hogy új választást kelljen kiírni. "Kellemetlenül éreztem magam. Egy évvel ezelőtt pont azt mondtam, hogy erkölcsileg nem engedhető meg, hogy a falunak újra választania kelljen" - ismerte be Koppendorfer.

Kivettem a közmunkás kezéből a seprűt

"Furcsa, hogy a polgármester hibás mindenért" - kommentálta a testület véleményét az [origo]-nak Földes Kálmán. Szerinte ugyanis az elmúlt évben a képviselőtestülettel együtt dolgozott, így "ha hibáztunk, akkor együtt hibáztunk". Földes a polgármesteri teljesítményét úgy értékelte, "van virág, van szép tábla", kitakarították a falut, és minden működik, aminek működnie kell.

"Van, aki azt mondja, hogy méltatlan egy polgármesterhez az, hogy dolgozik, de én nem így gondolom" - mondta Földes. A karbantartóval ő csinálta meg például az évek óta beázó kultúrházat. "A betonozás rám maradt, mint a szamárra, kivettem a közmunkás kezéből a seprűt, mert ő nem tudta megcsinálni" - magyarázta.

"Mindig azt hallom a képviselőktől, hogy pályázni, pályázni, pályázni" - dohogott a polgármester, szerinte azonban pályázni csak pénzből lehet, mert az önrészt meg kell fizetni, pénze viszont nincs a falunak. Úgy találta, hogy a Start-munka-programon sem lett volna érdemes indulni, mert a faluban az emberek többsége az erdészetben dolgozik, a munkanélküliek nagy része pedig nem lett volna alkalmas paradicsomtermesztésre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Földes Kálmán szerint minden működik a faluban

Mindig odatette magát

"Mi együtt tudtunk működni vele" - mondta az [origo]-nak Szélesné Piszton Andrea képviselő, aki egy másik társával együtt nem vett részt a képviselő-testület feloszlatásában, és a polgármestert támogatja. Szerinte sem használ a falunak a választás kiírása. "Ha két év múlva azt mondta volna a falu, hogy menjen, az oké, de az nem, hogy most négy ember döntötte ezt el."

"Ő kétkezi munkás volt világéletében, mindig odatette magát" - jellemezte Szélesné a polgármestert. Szerinte a Tárkányok találkozója rendezvény is "szuperül sikerült", és a polgármester a múlt héten megrendezett nemzetközi futóversenyt is jól megszervezte.

A falusiaknak drága a választás

A falusiak többségét megosztja a polgármester személye. Egy férfi például a helyi kocsmában arról beszélt, hagyni kellene, hogy a polgármester befejezze a ciklusát, egy másik férfi viszont csak annyit mondott, hogy alkalmatlan a feladatra. Egy, a Fő utcában lakó nő szerint a polgármesternek fel kellett volna újítania az utakat és járdákat, de nem tette. Sokan azt kifogásoltak, hogy ez már a harmadik választás lesz rövid időn belül, a falunak pedig nem erre kellene költeni a pénzt. A képviselők szerint a választás lebonyolítása körülbelül 600 ezer forintjába kerül az önkormányzatnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az elmúlt két évben kétszer volt polgármester-választás Tárkányban

2011-ben négyen is indultak a polgármesteri posztért, több falusi szerint Földes akkor csak azért tudott nyerni, mert a szavazatok megoszlottak a másik három jelölt között, együttesen azonban jóval több voksot kaptak, mint a polgármester. 2010-ben szorosabb volt a verseny, Földes akkor csak pár szavazattal kapott többet, mint a korábbi polgármester, Futó Lajos.

Az [origo]-nak nyilatkozó helyiek úgy vélik, Földes akkor azzal tudott nyerni, hogy a közigazgatásilag Tárkányhoz tartozó, de a falun kívül, a pusztában elhelyezkedő három kistelepüléseknek ígért jobb életkörülményeket. A háromból két helyen azt mondták a kérdésünkre, hogy "oly mindegy, ki a polgármester, velünk nem foglalkoznak", a beígért útfelújításokból pedig semmi sem lett, és nem is szokták látni a polgármestert.

A legtávolabbi kistelepülésen, Szőlőhegyen azonban jól ismerték Földes Kálmánt. "Rendes ember, kijön ide kaszálni, megcsináltatta az utat, télen küldi a hókotrót" - mondta Oláh Béla helyi lakos, és megjegyezte, hogy a korábbi polgármesterek nem törődtek velük, Földes viszont még ajándékot is hozott nekik a születésnapjukra. Szőlőhegyen körülbelül negyvenen élhetnek, leginkább nyugdíjasok, és Oláh szerint mindenki őt támogatja.

Földes Kálmán megvétózta a képviselő-testület feloszlatását elrendelő határozatot, így az még nem jogerős, újra szavazni fognak róla. Ha a szavazás eredménye ugyanaz lesz, mint a múlt héten, aki ki kell írni az új választást. "Természetesen indulok, engem nem a testület választott meg, hanem az emberek. Ha ők elküldenek, akkor megyek el" - jelentette ki Földes.