Dunaújvárosi tinit gyanúsítanak az Alkotmány márciusi átírásával

Vágólapra másolva!
Egy 16 éves dunaújvárosi fiatalt és négy társát gyanúsítja a rendőrség, hogy márciusban feltörték az Alkotmánybíróság honlapját, és átírták az alaptörvényt. A fiatalokra egy augusztus végi túlterheléses támadás után nyomozva bukkantak a rendőrök. A gyanúsítottak beismerték a bűncselekményt, szabadlábon védekezhetnek.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa törte fel idén márciusban az Alkotmánybíróság honlapját, és írta át az alaptörvényt - közölte - közölte szombaton Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A magukat az Anonymous számítógépes hackercsoporthoz tartozónak mondó fiatalok a rendőrök szerint hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is.

A fiatalt azután fogták el, hogy augusztus 28-án délután túlterheléses támadás ért egy weboldalt, a kiszolgáló szervere leállt, így az oldal elérhetetlenné vált, emiatt az üzemeltető feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást, majd két napon belül Dunaújvárosban elfogta a gyanúsítottat - mondta a szóvivő.

Csütörtökön további négy embert fogtak el az ügyben, mindegyiküknél házkutatást tartottak, számítástechnikai és mobilkommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A gyanúsítottak, akik a bűncselekmény elkövetését beismerték, szabadlábon védekezhetnek.

Garamvölgyi László az ügy érdekességeként említette, hogy a gyanúsítottak személyesen nem ismerték egymást. IRC (kliens-szerver alapú kommunikációs csatorna) segítségével tartották a kapcsolatot. Különösebb céljuk a weboldal blokkolásával nem volt, mindössze "jópofa heccnek gondolták".

A szóvivő szerint az úgynevezett Anonymous-jelenség követőinek nincs különösebb szándékuk a támadással, nagy kárt sem okoznak, kivéve, ha olyan weboldalt támadnak meg, ahonnan például rendelni lehet valamit. Ilyen jellegű bűncselekményt évente 150-200 esetben követnek el, de sok ügyről a rendőrség nem is szerez tudomást. Feljelentés helyett ugyanis több felhasználó inkább szakembert hív, aki helyreállítja a kapcsolatot, megerősíti a tűzfalat, számítógépes védelmi rendszert épít ki.

A magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy - igaz, csak alig egy percre - feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de nekimentek már Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is.

Magyarországon az Alkotmánybíróság honlapjának 2012. márciusi feltörésével hozták összefüggésbe a csoportot. A Jobbik szerint az Anonymous baloldali elkötelezettségű tagjai támadták meg áprilisban a Jobbik honlapját és más, a párthoz közelálló weboldalakat is.

A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyáron közleményében azt írta, senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük.