Jogosítványt kaptak olasz vendéglátóhelyek

Vágólapra másolva!
Újfajta szabályozással próbálják rávenni a vendéglátóhelyeket a csendrendelet tiszteletben tartására az olasz önkormányzatok: az autóvezetők után a szórakozó- és vendéglátóhelyek is pontozásra alkalmas jogosítványt kaptak.
Vágólapra másolva!

Elsőként Torinóban és Firenzében vezették be az olasz közlekedésben 2003 óta használt pontozást. Bari és Palermo is csatlakozott már és Nápoly, Brescia, Catania, Pisa és Róma önkormányzata is a osztályozni kívánja a főleg olasz és külföldi fiatalok által látogatott sörözőket, diszkókat és pizzeriákat. A maximum húsz pontból minden egyes szabálytalanság után levonnak. A plusz-mínusz pontok mértékéről az önkormányzatok döntenek.

Firenzében öt pontot veszít az a szórakozóhely, amely este tizenegy óra után sem halkítja le az utcára kiszűrődő zenét az előírt szintre, este tizenegy után is árul alkoholt, nem tartja tisztán a helyiség környékét vagy vendégeinek szükség esetén nem biztosít őrző-védő szolgálatot. Három mínusz pont jár a hulladéktárolók és az alkoholszonda hiánya miatt. Plusz négy pont jár annak, aki négy hónapig nem sért szabályt. Egy évig tartó pontveszítés nélkül a vendéglátóhely meghosszabbíthatja nyitva tartását. A minden pontját elveszítő helyet ötnapos, vagy visszaesőként végleges bezárással sújthatják.