Rendőrök védik az iszlámellenes film készítőjét

Vágólapra másolva!
Rendőri védelem alá helyezték Los Angelesben a Mohamed prófétát gyalázó, az arab világban Amerika-ellenes tüntetéseket kiváltó amatőr film feltételezett producerét, akiről kiderült, hogy nem zsidó vallású izraeli-amerikai ingatlanbefektető, hanem egyiptomi származású, és kopt keresztény. A Fehér Ház közölte, hogy pénteken további nagyszabású tiltakozásokra számít, ezért világszerte fokozottan ügyel diplomáciai képviseleteinek biztonságára. Kairóban péntek hajnalban is folytatódtak a tiltakozó megmozdulások.
Vágólapra másolva!

Rendőrök védik az iszlámellenes film készítőjét Los Angelesben, az arab világban Amerika-ellenes tüntetéseket kiváltó amatőr film feltételezett producerét. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon a filmet készítő férfit, akit 2010-ben banki csalás miatt 21 havi szabadságvesztésre ítéltek, és feltételesen helyeztek szabadlábra.

A férfi a zavargások kitörése után Sam Bacile néven adott több interjút, amelyek akkor azt írták, hogy izraeli-amerikai ingatlanbefektető. Csütörtökön kiderült, hogy az 55 éves férfi egyiptomi származású, és kopt keresztény. A Los Angeles-i rendőrség szerint korábban többször is összeütközésbe került a törvénnyel. Róla szóló cikkünket itt olvashatja.

Az FBI nyomoz a négy meggyilkolt amerikai ügyében

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást indított a líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa elleni támadásban meggyilkolt négy amerikai ügyében - jelentette be Dohában Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Holder - aki a több arab országot keres fel - a katari fővárosban nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy Chris Stevens nagykövet és a másik három amerikai állampolgár haláláért - Líbiával együttműködve - igazságot szolgáltassanak. Az FBI emberei Líbiában gyűjtenek bizonyítékokat az üggyel kapcsolatban.

Stevens nagykövet mellett Sean Smith komputerszakértő, valamint a haditengerészet legendás SEAL-kommandóját is megjárt két biztonsági szakember, Glen Doherty és Tyrone Woods vesztette életét a bengázi támadásban. Médiaértesülések szerint Doherty feladata az volt, hogy vállról indítható légvédelmi rakéták után kutasson Líbiában, Woods a konzulátus védelmében teljesített szolgálatot.

Obama Jemenbe telefonált

A szanaai amerikai nagykövetség ellen az iszlámellenes film miatt intézett támadást követően Barack Obama elnök telefonon felhívta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfőt. A Fehér Ház szerint aggodalmát fejezte ki az amerikai diplomáciai személyzet és létesítmények biztonságával kapcsolatban. Hádi elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy mindent megtesz a Jemenben tartózkodó amerikai állampolgárok védelme érdekében, és közölte: megerősíttette a biztonsági egységeket az Egyesült Államok nagykövetsége körül.

Obama korábban Mohamed Magarif líbiai és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélést telefonon az amerikai külképviseletek biztonságáról.