A 27-ek Európája puszta illúzió

Vágólapra másolva!
A belga miniszterelnök szerint az Európai Unió 27 tagországa nehezen jut egyetértésre, ezért megkésett intézkedések születtek a válságkezelésre. Szerinte a politikai integrációt az eurózóna 17 országának kellene folytatnia.
Vágólapra másolva!

"Manapság politikai értelemben a 27-ek Európájáról beszélni puszta illúzió" - jelentette ki Elio Di Rupo belga miniszterelnök, aki úgy véli, a 27 tagállam nehezen tud egyetértésre jutni. A belga miniszterelnök külön kiemelte az Egyesült Királyság egyes kérdésekben tanúsított ellenállását - írta a La Libre Belgique és a Le Soir belga napilap szombati száma.

"Ez az illúzió erős elvárásokat támaszt, amely hatalmas csalódásokat okoz, ez pedig szörnyű Európa-ellenes érzéseket táplál" - figyelmeztetett beszédében Belgium szocialista miniszterelnöke. Di Rupo szerint mivel a 27 ország nehezen jut egyetértésre, Európában "túl szerény" és "alaposan megkésett" intézkedések születtek a válság kezelésére, ezért a politikai integrációt az eurózóna 17 országának kellene folytatnia.

A politikus úgy látja, egyedül a megszorítások "nem húzzák ki Európát a kátyúból", és a jelenleg "vérszegény" európai gazdaság beindításához a múlt század harmincas éveiben, Franklin Roosevelt elnöksége alatt Amerikában végrehajtotthoz hasonló "európai New Dealre" van szükség. Sürgette, hogy az Európai Központi Bank "a lehető leghamarabb" váljon olyan intézménnyé, amely a legvégső esetben hitelezőként működik, amint azt szerinte az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed is teszi.