Görögtűzön parázslik újra Európa

Vágólapra másolva!
Több időt adna Görögországnak a vállalt feltételek teljesítésére - nyilatkozta Jean-Marc Ayraul, különben egy olyan kivitelezhetetlen szituációba sodrófnak a döntéshozókat, hogy az az "európai projekt" végét is jelenthetné. A francia miniszterelnök szavait az ESM-alappal és a Trojka görögországi riportjával kapcsolatos figyelemfelkeltő hírek előzték meg a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Görög bölcsőben ringhat a francia-német konfliktus

"Politikai gyengeséggel" és "vízió hiányával" lehetett korábban illetni a német hozzáállást a görögországi szituációval kapcsolatban - mondta Ayrault. Szerinte a vezető döntéshozók nem voltak képesek időben felismerni az elhatározás súlyosságát. Beszéde végén azonban kiemelte a francia politikus, hogy a német képviselők végre felismerték az ügy fontosságát.

Pénteken több hírforrás tette közzé, valószínűleg késik a Trojka görögországi látogatása. A nemzetközi szervek újabb görög riportja csak az amerikai elnökválasztások után, novemberben lesz esedékes. A sajtóértesüléseket azonban később a nemzetközi szervek illetékesei és a görög pénzügyminisztérium is cáfolta. A beszámolónak nagy jelentősége van, hiszen amíg nem készül el, addig hiába növelik az ESM-alapot, a görögöknek nem folyósítanak hitelt.

Tovább duzzadhat a mentőalap

A Der Spiegel információi szerint 500 millió euróval, mintegy 2 ezer milliárd euróra hízhat az európai mentőalap, az ESM. A német napilap szerint a növelésre azért lehet szükség, mert így Görögország mellett az olyan nagyobb országokat, mint Spanyolország vagy Olaszország, könnyebben ki lehetne segíteni.

A mentőalap bővítésére és az általános jó hangulatnak köszönhetően hosszú idő után 20 százalék alá kúszott a görög tízéves állampapír hozama. A görbe legutóbb idén márciusban volt ilyen alacsonyan. Szintén a mediterrán országgal kapcsolatos hír, hogy a pénzügyminisztérium legfrissebb közleménye szerint a görög költségvetés hiánya 13,5 milliárd euró, ami jóval kevesebb, mint a Der Spiegel által hangoztatott 20 milliárd.