A kasztrált férfiak tovább élnek

Vágólapra másolva!
Koreában évszázadokon át éltek eunuchok, és a halálozási adatok szerint élettartamuk számottevően meghaladta a többi férfiét. A statisztikák szerint tehát a nemi hormonok nagy valószínűséggel befolyásolják, hogy milyen hosszú életű egy férfi.
Vágólapra másolva!

"A felfedezés segít megérteni azt is, hogy miért tér el a férfiak és a nők élethossza" - áll a Current Biology című szaklapban megjelent, koreai kutatók által írt tanulmányban.

A koreai Chosun (Joseon) dinasztia 1392-től 1910-ig uralkodott, és a királyi udvarban számos, nagy tiszteletnek örvendő eunuch élt. A szokások szerint az eunuchok házasodhattak, és családjuk örökbe fogadhatott vagy kislányt, vagy kasztrált fiúgyermeket.

Mivel az eunuchok a királyi udvarnak megbecsült tagjai voltak, életükről, születési és halálozási időpontjukról pontos adatok maradtak fenn. Ezeket a feljegyzéseket tanulmányozták most át koreai kutatók, és azt találták, hogy az eunuchok 14-19 évvel tovább éltek, mint a császári udvar nem kasztrált férfi tagjai. A 81 vizsgált eunuch közül három száz évet is megélt. Így a száz év felettiek aránya az eunuchok körében csaknem 130-szor magasabb, mint a jelenlegi fejlett társadalmakban.

A kutatók szerint az eunuchok hosszú élete nem a palotabeli élet kényelmével magyarázható, hiszen életük legalább felét a palota falain kívül töltötték. Ráadásul a dinasztia királyai és férfirokonaik kifejezetten korán, tipikusan negyvenes éveik közepén hunytak el.

A tanulmány szerzői addig is, amíg a tudomány részleteiben feltárja a nemi hormonok és a hosszú élet kapcsolatát, azt javasolják a sokáig élni vágyó férfiaknak, hogy tartózkodjanak a stressztől, az egészséges életmódot tekintve pedig tanuljanak a nőktől.