Vágólapra másolva!
Június eleje óta masszív emelkedést lehet látni a főbb nemzetközi piacokon, 10-20, de ettől  vagy akár még nagyobb pozitív irányú elmozdulásra is képesek volt a főbb benchmarkok. Sokféleképpen lehet ezt mérni, jelen Ebben a cikkünkben három globális ETF-eteket nézünk veszünk górcső alá meg technikai szemmel.
Vágólapra másolva!

A három ETF lefedi a főbb szektorokat,: mely közül az egyik az S&P Global 100 Index Fund a világ 100 legnagyobb tőzsdei cégét, a másik az SuperDividend ETF a globális mezőny legvonzóbb osztalékpapírjait, a harmadik pedig az SPDR S&P International SmallCap ETF pedig a nemzetközi kiskapitalizációjú "univerzumot" fedi le..

Egymást karöltve haladtak az elmúlt hónapok során

A június elején indult emelkedő szakaszból mindhárom ETF kivette a részét, és jelenleg 14-15 százalékos pluszban vannak mozognak az instrumentumok azótaaz akkori szintekhez képest. Volt ugyan időszak, amikor az osztalékrészvényeket preferáló ETF alaposan megelőzte a 100 nemzetközi szinten is legjelentősebb vállalatot és az alacsony kapitalizációval rendelkező globális cégek teljesítményét. Szeptember eleje óta viszont a lemaradók próbálják behozni a hátrányukat.

A legerősebb technikailag

A SuperDividend ETF (ticker: SDIV) grafikonja tűnik hosszabb távon a legerősebbnek, már a tavaszi csúcsnál van az instrumentum. A júniusi mélypontról indított raliban viszonylag kiegyensúlyozottan teljesített eddig. Ha a trendcsatorna aljáról folytatni tudja a menetelést, akkor a 24 dollár alatt lévő csúcs elérése sincs kizárva technikai szemszögből.

Az indikátorok nem mutatnak markáns jelzés, bár az látható, hogy inkább oldalazgatnak a "segédeszközök", és nem trendszerűen emelkednek. Ez óvatosságra intő jel lehet, ráadásul az MACD közel jár az eladási szignálhoz.

SDIV (NYSE Arca)

Szintén a kicsattanó erőtől duzzad

Az S&P Global 100 Index Fund (ticker: IOO) is nagyon erősnek tűnik technikailag, mivel ez az instrumentum is a tavaszi csúcsa közelében mozog, ráadásul hosszabb távon egy emelkedő trendvonalat be lehet rajzolni a chartra. A mozgóátlagok által kirajzolt aranykereszt-jelzés az előző grafikonhoz hasonlóan itt is megtalálható, bár arra időben később került sor.

A 64 dolláros csúcs legyűrése után 66 dollárnál, majd 69 dollárnál találkozhat komolyabb ellenállással az ETF. Az indikátorok közül az emelkedő trendet az RSI támogatja leginkább, hiszen ő is ilyen irányban mozog. Az MACD eladási jelzése viszont negatívum.

IOO (NYSE Arca)

Hosszabb távú kép alapján lemaradó a GWX

A hosszabb távú csökkenő trendvonalat sem tudta még áttörni az SPDR S&P International Small Cap ETF (ticker: GWX), mi több a tavaszi csúcsától is távolabb van, mint az előbb felsorolt ETF-ek. A 29 dollárnál lévő ellenállás leküzdése után még a hosszabb távú csökkenő trendvonallal is ölre kell mennie, ezután juthat el a 30 dollár körüli akadályig.

Az emelkedő trendben lévő RSI és az MACD vételi szignálja ugyanakkor támogatják a termék ilyesféle elképzeléseit.

GWX (NYSE Arca)

Amennyiben az emelkedő piac kezdetén a kis és közepes kapitalizációval rendelkező cégek lemaradók voltak és később erőteljes felfele menetbe kapcsolnak, az rossz jel szokott lenni. Ebben az esetben az emelkedő szakasz végéhez közelednek a piacok.

Ha azonban a főbb indexek mélypontja után az emelkedést a kis és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatai vezetik, azt pozitív fejleménynek szokták tekinteni a technikai elemzéssel foglalkozók.