Brüsszel még vizsgálja a magyar jegybankadót

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette, hogy egyelőre nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a jegybankadó miatt. Brüsszel egyúttal jelezte, egyelőre nem zárult le az adóval kapcsolatos vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem indít kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakció illetékének a jegybankra történő kiterjesztése miatt - közölte csütörtökön Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

A szóvivő elmondta azt is, hogy egyelőre nem zárult le az ezzel kapcsolatos vizsgálat. Olivier Bailly ezzel megerősítette a BruxInfo szerdai értesülését, amely szerint meg nem nevezett források azt állították, hogy most csütörtökön nem indul eljárás Magyarország ellen a jegybankadó miatt. Az egyik forrás vélelmezte, hogy egyszerűen még nincs döntésre készen a dosszié. Ebből adódóan elképzelhető, hogy csak halasztásról van szó, nem pedig arról, hogy Brüsszel megváltoztatta volna álláspontját az ügyben. A BruxInfo szerint az Európai Bizottság továbbra is azon a véleményen van, hogy az MNB egyes műveleteire kivetendő adó akadályozná a jegybankot feladatainak független ellátásában.

Szeptember elején ugyancsak név nélküli források még azt valószínűsítették, hogy az Európai Bizottság szeptember 27-én kötelezettségszegési eljárást indít a teher miatt, mivel a magyar parlament által elfogadott formájában úgy tekint az illetékre, mint amely sérti a jegybanki függetlenséget.