A kamatok miatt fuldoklunk az adósságban

Vágólapra másolva!
Az államadósság növekedésének több mint 80 százalékát a meglévő adósságra fizetett költségek tették ki az elmúlt hat évben - mondta az államadósság alakulásának ellenőrzését nemrég elvégző Állami Számvevőszék elnöke. Szerinte a kiadáscsökkentés önmagában nem segít, csak a hatékonyság növelésével lehet megtakarítást elérni.
Vágólapra másolva!

A 2006 és 2011 közötti időszakban több mint 8200 milliárd forinttal emelkedett az államadósság, és a kamatok, jutalékok ebből közel 6600 milliárd forintot tettek ki - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, a Költségvetési Tanács tagja a Pénzügyi Szemlének adott, kedden megjelent interjúban.

Az ÁSZ saját lapjának nyilatkozó Domokos szerint ez az adat segít megérteni, a jelenlegi kormány számára "miért lett az államadósság csökkentése elsődleges gazdaságpolitikai prioritás".

Azt mondta, jövőre meg kellene emelni a költségvetés évközi tartalékait, mert a stabilitási törvény szerint az államadósság csökkentését előíró szabálynak a féléves adatok alapján is meg kell felelni, és módosítani kell a költségvetést, ha a szabály betartása veszélyben van. "Egy kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezetben a költségvetés teljes átírása csak akkor kerülhető el", ha a büdzsében elegendő a tartalék - jelentette ki az elnök.

A jövő évi költségvetésről ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az adósságszabály betartása szempontjából van még benne 360 milliárd forintnyi tartalék, az államadósság ugyanis 1038 milliárd forintos hiány mellett sem nőne. A jelenleg érvényes javaslatban tervezett 2013-as deficit 678 milliárd forint. Domokos László ugyanakkor megjegyezte, hogy a 360 milliárdos növekedés már a GDP 3,4 százalékára növelné a hiányt, ami az uniós előírások miatt nagy gond lenne.

Domokos azt is mondta, hogy a kiadások lefaragásával csak látszólag lehet javítani a költségvetés egyensúlyát, "valójában megtakarítást csak a hatékonyság növelésével lehet elérni".

Túlbecsülte a kormány az adóbevételeket

Örömtelinek nevezte az ÁSZ elnöke kedden a parlamentben, hogy 2011-ben csökkent az adósságráta, de arra figyelmeztetett, hogy az államadósság szintje a következő évek költségvetési mozgásterét is szűkre szabja. Domokos László a tavalyi zárszámadás vitájában ismertette, hogy a központi költségvetés bruttó adósságállománya 20 955 milliárd forint volt 2011 végén, ami a GDP 74,6 százalékának felelt meg, az adósságráta tehát 0,3 százalékponttal csökkent az előző évihez képest.

Domokos megemlítette, hogy a számvevőszék adókkal kapcsolatban tett megállapításai igazolódtak, a tervezéskor kockázatosnak minősített adónemeknél szinte kivétel nélkül elmaradás volt. Kevesebb lett a bevétel társasági adóból, hitelintézeti járadékból, általános forgalmi adóból, jövedéki adóból és illetékbevételből is.