Amerikai földre lépne a kínai telekomóriás

Vágólapra másolva!
Amerikai IPO-ja révén szeretne nagyobb megrendelésekhez jutni a tengerentúlon a kínai Huawei, azonban ellene és szektortársa, a ZTE ellen is egyelőre vizsgálódnak nemzetbiztonsági kockázatkora hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Amerikában menne tőzsdére a kínai telekommunikációs eszközöket gyártó Huawei Technologies a Wall Street Journal információi szerint. Szeptember végén a Reuters még arról számolt be, hogy ausztrál IPO-ra készül a Huawei. A cég a tőzsdei jegyzéssel a transzparencia javulására számít, aminek köszönhetően könnyebben nyerhet majd amerikai megrendeléseket. A vállalat egyelőre még nem rendelkezik pontos menetrenddel és még az IPO helyszínéről sem született döntés - mondták el a tranzakcióhoz közel álló személyek.

A Huawei az elmúlt évtizedben a világ második legnagyobb telekommunikációs eszközöket gyártó cégévé nőtte ki magát a svéd Ericsson után. A nagyobb szerződések elnyerését biztonsági aggályok hátráltatták Amerikától-Ausztráliáig akadályozta, mivel a társaságot egyes értesülések a kínai hadsereghez kötik, amit azonban a társaság többször is elutasított. Az azonban tényként kezelhető, hogy a Huawei alapítója korábban a kínai hadsereget szolgálta.

Még tavaly ősszel vetette vizsgálat alá az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága a Huaweit és a ZTE-t, azt szeretnék megtudni, hogy a kínai telekommunikációs cégek mekkora veszély jelentenek a nemzetbiztonság szempontjából. A bizottság várhatóan befejezi a vizsgálódást, melyről hétfőn adhat ki közleményt.

Eközben felülsúlyozásra minősítette fel a ZTE részvényét a JP Morgan elemzője az eddigi alulsúlyozással szemben. A szakértő véleménye szerint a China Mobile felgyorsítaná a 4G alapú TD-LTE technológiájának kiépítését, ami pozitívan érintheti a távközlési eszközüket gyártó kínai cég 2013-as teljesítményét. Előrejelzése szerint a ZTE pedig megőrizheti 25-30 százalékos piaci részesedését a távközlési eszközök piacán. A hírre több mint 5 százalékot ugrott árfolyama a Hong Kong-i parketten.

ZTE Corp. (Hong Kong)

Forrás: [origo]