Megvonták a pénzt a magyar leánybankoktól a tulajdonosok

Vágólapra másolva!
Egy londoni elemzőcég becslése szerint a külföldi bankok 8 milliárd euróval kevesebbet adtak a magyar leánybankoknak. Ha pedig az eurózóna adósságválsága elmélyül, akkor a kelet-európai bankrendszerek a vihar középpontjába kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatosan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, vagyis kevesebb pénzt adnak nekik. Ez a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja - derül ki a Capital Economics londoni elemzőcég friss értékeléséből.

A szakértők becslése szerint a júliussal zárult tizenkét hónapban a lengyel bankrendszer külső tulajdonosi finanszírozása 7 milliárd euróval, a magyar bankrendszeré 8 milliárd euróval szűkült. A cseh és a román bankrendszer esetében jóval szerényebb, egyaránt 0,5 milliárd euró volt a nyugati anyabankok által végrehajtott finanszírozásszűkítés a vizsgált egy évben.

A Capital Economics londoni elemzői úgy látják, bár a lengyel és magyar adat között nincs óriási különbség, a kötelezettségállományra vetítve a magyarországi bankok sokkal kevesebb pénzt kaptak a tulajdonosoktól, mint lengyel társaik. Az elemzés szerint jelentős a kockázata annak, ha az euróövezeti adósságválság eszkalálódik, akkor tovább romolhat a helyzet. Ebben az esetben előfordulhat, hogy Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei "a vihar középpontjában találják magukat" - tették hozzá Capital Economics londoni elemzői.