Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kellemes meglepetést okoztak a kínai adatok

Vágólapra másolva!
A hétvégén és a hétfő reggel is több fontos makrogazdasági adatot is közzétettek Kínában. A publikált mutatók többsége az elemzői várakozásnak megfelelő, vagy annál némileg jobb lett, ennek ellenére nem tudtak a felfelé elmozdulni jelentősen a kínai tőzsdeindexek.
Vágólapra másolva!

Ma reggel és a hétvégén is számos makrogazdasági adat látott napvilágot Kínában. A mutatók többsége az elemzői konszenzusnál jobb lett.

A kereskedelmi mérleg többlete az előző havi 26,66 milliárd dollárról 27,67 milliárd dollárra hízott szeptember során, miközben a szakértők csak 20,54 milliárd dolláros szufficitre számítottak. A pozitív irányba elmozduló adat mögött az éves alapon 9,9 százalékot növő export (várt: 5,5 százalék) és a 2,4 százalékot hízó import (várt: 2,4 százalék) áll. A globális kereslet élénkülését mutathatja a konszenzusnál jobban növő export, illetve szintén jó hír, hogy az import legalább nem csökkent, mivel ez a belső kereslet stabilizálódását jelezheti.

Az M2 pénzmennyiség növekedése is robosztus volt, hiszen az elemzők 13,7 százalékos expanziót jósoltak, ezzel szemben a tényleges adat 14,8 százalék volt. Az M2 pénzmennyiség a forgalomban lévő pénz nagyságát és a lekötött betéteket mutatja, a növekvő érték akár inflációs nyomást is okozhat, ha a bekerül a pénzügyi rendszer vérkeringésébe. A második negyedév során tovább gyarapodott a kínai devizatartalék nagysága is. Június végén még 3,24 ezer milliárd dollárra rúgott a tartalék, szeptember végére viszont 3,29 ezer milliárd dollárra hízott a mutató.

Ma reggel inflációs adatok érkeztek Kínából. A hivatalos mutatók többnyire megegyeztek az elemzői várakozásokkal. A fogyasztói árindex 1,9 százalékot bővült (várt: 1,9 százalék) éves alapon szeptemberben az előző havi 2 százalék után. A termelői árindex viszont az augusztusi 3,5 százalékos csökkenés után 3,6 százalékot zsugorodott szeptemberben (várt: -3,5 százalék). Az egyre lassuló inflációs adatok (a termelői árindex esetében defláció) miatt tér nyílhat a jegybank előtt az élénkítésre. A defláció ellen több jegybank is határozottan küzd, mivel az destruktívan hat a beruházásokra, vásárlásokra. A felhasználók elhalasztják a befektetéseiket is, hiszen az árak csökkenésével későbbre halasztják pénzköltéseiket.

A többnyire pozitív meglepetést okozó makrogazdasági adatok ellenére a Shanghai Composite 0,3 százalékot csökkent, míg a Hang Seng 0,1 százalékot bővült.

Fogyasztói és termelői árindex Kínában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről