Bővülő vasérckitermelés a Rio Tintónál

Vágólapra másolva!
Növelte harmadik negyedéves vasérc kitermelését a Rio Tinto és a Fortescue Metals is, míg előbb 5,6, az utóbbi 26 százalékos bővülést ért el az elmúlt három hónap során. Éves terveiket azonban változatlan szinten hagyták, így korlátozott mértékű piaci reakciót láthattunk csak. A szeptember eleji három éves mélypont után gyorsan visszatértek a normális szintekre a vasércárak a kínai infrastrukturális beruházások bejelentésére. Pozitívan látják a jövőt ebben a szegmensben a bányatársaságok, ami abból is látszik, hogy a kitermelés további bővítését tervezik.
Vágólapra másolva!

A Rio Tinto, a világ második legnagyobb bányatársasága 5,6 százalékkal növelte harmadik negyedéves vasérc kitermelését a tavalyi év azonos időszakához képest. Az 52,6 millió tonnáról szóló adat 4 százalékkal múlta felül a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozását, azonban mivel az éves 250 millió tonnás terven nem változtatott a cég, a piac nem reagált pozitívan a jobb kitermelési adatra. Az árfolyam 1,25 százalékot esett az ausztrál piacon.

A Fortescue Metals viszont 26 százalékkal több vasércet hozott felszínre az elmúlt negyedév során. A 15,4 milliós kitermelési adat nagyjából 5 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust. Éves terveiken azonban ők sem változtattak, maradt a 82-84 millió tonnás előrejelzés. Az árfolyam 3,5 százalékot emelkedett az ausztrál piacon.

A vasércárak a múlt hónap során 86,7 dollár/tonnás szintre, azaz három éves mélypontra estek, azonban onnan gyorsan felálltak, és ismét elérték a 110 dollárt. A hirtelen áremelkedés oka, hogy a múlt hónap elején Kína 157 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházásokat (elsősorban vasút- és autópályafejlesztést) jelentett be. A program mérete olyannyira számottevő, hogy a beruházók azonnal vásárlásokba kezdtek, amivel a kínai import 20 hónapos csúcsra ugrott szeptmber folyamán.

Az árak további lassú, de fokozatos emelkedésére számítanak az elemzők, ami szemmel láthatólag megegyezik a bányatársaságok várakozásaival is, hiszen a Rio az ausztráliai kitermelés bővítésére készül, míg a Fortescue a korábban leállított Kings nevű vasérc-projekt újraindítását tervezi. A többi nyersanyag tekintetében továbbra is kivárnak a cégek.

Rio Tinto (LSE)

Forrás: [origo]